HAMDR
Sivuston sisällön lähteenä on käytetty web-archiven tallentamaa snapshottia wiki.ham.fi-sivuston hamdr-artikkeleista.

Lempinimen hamdr takaa löytyy 5-wattinen 2 metrille helposti laitteen softa vaihtamalla modifioituva, alunperin Telen 150 MHz Mobinet-verkossa käytetty Comarco MDR Systems MDR 150 dataradio. Laite soveltuu parhaiten juuri bittien siirtämiseen paikasta toiseen: siinä ei ole mitään ulkoisia hallintalaitteita, vaan ainoastaan 6 merkkivaloa, TNC-antenniliitin, XLR-virtaliitin (3 pin uros) ja D25F-sarjaporttiliitin. Softan vaihtaminen/lataus ei myöskään vaadi mitään erityisiä ohjelmointilaitteita, tavallinen sarjaportillinen tietokone ja terminaaliohjelma riittävät.

Radioamatööripuolella luonteva käyttö Hamdr:lle on esimerkiksi APRS-träkkeri tai yleensä ottaen KISS-dataradiona toimiminen.
Hamdr osaa esimerkiksi lähettää GPS:ltä NMEA-0183-muodossa saamansa paikkatiedon eteenpäin täysin APRS-yhteensopivassa muodossa AX.25-protokollaa käyttäen. Hamdr osaa myös vastaanottaa APRS-sijaintipaketteja ja välittää tiedot GPS:lle NMEA-0183 $GPWPL-lauseina, jolloin vastaanotettujen APRS-asemien sijainnit on mahdollista saada näkymään GPS:n näytöllä.

Alasivut liittyen aiheeseen MDR
- Hamdr modifikaatiot
- Hamdr:n konfigurointi APRS-trackeriksi esim. autoon tai veneeseen
- Hamdr:n konfigurointi APRS-digipeateriksi
- Hamdr:n konfigurointi puheradioksi
- Hamdr ja Garminin navigaattorit

Liitännät

Virta
Virtajohtoon tarvitset 3-piikkisen XLR-naarasliittimen. XLR-liittimiä käytetään lähinnä audiopuolella, joten niitä löytyy sekä tavallisista elektroniikka-alan komponenttiliikkeistä että soitinliikkeistä. +12 volttia tasavirtaa syötetään lähimpänä kotelon pitkää kylkeä olevaan pinniin (nro 2) ja paluujohdin päinvastaiselle puolelle liitintä (pinni nro 1). Pinni nro 3 jätetään kytkemättä. Virtaa tarvitaan n. 0.3A normaalitilassa ja n. 2.0A lähetyksellä. Älä kuitenkaan kytke sähköjä hamdr:ään ennen kuin loputkin kytkennät on tehty ja ohjelmanlatausohjeessa kehotetaan virta kytkemään. Jos laitat teholähteen johdot väärinpäin, palaa sulake laitteen sisältä. Älä turhaan kokeile tätä! Pieni lisäniksi sähkönsyöttöön. Kytke tavaalinen auton nelinapainen kytkentärele +johdon väiin ja ohjaa sitä virtalukosta tulevalla herätevirralla. Näin kone käynnistyy automaagisesti kun sytytysvirta on kytkettynä. Ei tarvitse muistaa käynnistellä tai sammutella.
sähkönsyöttö
Antenni
Hamdr:n antenniliitin on TNC, joka on siis kuin BNC-liitin, mutta lukitus tapahtuu kierteillä. Radio on hieman herkkänahkainen oman lähetteensä suhteen ja siksi on syytä käyttää hyvälaatuista kaapelia ja viedä antenni hieman kauemmas radiosta, mielellään ulkotilaan. Varminta on aluksi käyttää keinokuormaa, ainakin kunnes radioamatöörisofta on ladattu laitteeseen sisään ja voidaan olla suhteellisen varma siitä että lähete ei mene radioamatöörialueen ulkopuolelle (eikä päästetä savuja karkuun hamdr:n pääteasteesta). Hamdr:t siis toimitetaan normaalisti varustettuna alkuperäisellä Mobinet-taajuuksilla toimivalla ohjelmistolla, joka on hyvä heti ensimmäiseksi vaihtaa radioamatööriversioon.

Sarjaportti
Sarjaporttifasismi on lieventynyt ohjelmaversion 100 jälkeen; toimintakaapelissa riittää RXD, TXD ja GND, parametrointikaapelissa lisäksi DTR1. Jos PC:ssä ei ole aitoa fyysista sarjaporttia, vaan joku USB-to-RS232 "dongle", silloin saattaa olla tarpeen myös RTS/CTS kättelyt ainakin ohjelmistolatauksen aikana, miksei myös normaalissa toimintakäytössä.

Alla osin vanhaa tietoa:
Ohjelmiston päivitystä varten tarvitset DB25M-liittimellä varustetun suoran sarjakaapelin hamdr:n kytkemiseksi tietokoneen sarjaporttiin. Pinnijärjestys on dataradion päässä DB25-standardin mukainen, eli esimerkiksi vanhan modeemikaapelin (ei nollamodeemikaapelin) pitäisi toimia ihan hyvin. Kaapelissa pitää olla kättelyt kytkettynä, että laite tunnistaa parametrointi/ohjelmointitilan. Alempaa löytyy kytkentäohje kaapelien tekemiseen. Ole tarkkana, ettet kytke hamdr:n päässä pinniä numero 9 väärään paikkaan, siinä on +12 volttia virran ulosottoa varten.

Hamdr:n DB25F-liittimen pinnijärjestys on seuraavan taulukon mukainen. Liittimessä on langoitettuna kaksi settiä sarjaporttisignaaleja, joiden välillä prosessori pystyy ohjelmallisesti vaihtamaan. Eli oikeasti hamdr:ssä on vain yksi sarjaportti, mutta esimerkiksi kahden laitteen välillä pystyy sarjaporttia ohjelmallisesti vaihtamaan (ks. hamdr:n asetus app_port). Ohjelman lataus/päivitys ja asetusten teko tapahtuu aina sarjaportin 1 kautta. Taulukossa /2-nimiset nastat muodostavat kakkossarjaportin, maapinni on molemmille yhteinen. Hamdr käyttää aina RTS/CTS-vuonohjausta, eli kaapelissa pitää joko olla RTS/CTS oikein kytkettynä tai sitten RTS pitää kytkeä pysyvästi aktiiviseksi esimerkiksi kytkemällä se pinnistä 9 löytyvään +12V jännitteeseen. Jos jätät RTS:n "kellumaan", voi MDR jumiutua sarjaporttipuskurin täyttyessä.

DB25
NRO
Nimi
Signaalin
suunta
MDRn
kannalta
Lisätietoa
1
GND
-
Sama kuin 7:ssa *
2
TXD
Sisään
Jos virran kytkennän jälkeen 5 sekunnin kuluessa hamdr vastaanottaa tässä pinnissä parametreilla 19200 bps, 8N1, 3-merkkisen merkkijonon "MDR", aktivoituu ohjelmistonpäivitin (ks. seuraava kappale).
3
RXD
Ulos

4
RTS
Sisään
RTS-vuonohjaus pakollinen tai se pitää huijata. Huijaus tapahtuu kytkemällä tämä pinnistä 9 löytyvään +12 volttiin.
5
CTS
Ulos
Hamdr:ssä ei ole sisäänpäin (pc -> hamdr) tulevalle datalle vuonohjausta. CTS:n voi kytkeä normaalisti tai olla kytkemättä, ei vaikuta toimintaan.
6
DSR
Ulos

7
GNS
-
Yhteinen molemmille sarjaporteille (*1)
8
DCD
Ulos

9
+12V
Ulos
Älä kytke tätä väärään paikkaan, voi savu karata! Hamdr:ssä tämä pinni menee 10 ohmin vastuksen kautta suoraan 12 voltin jännitesyöttöön.
11
DTR/2
Sisään
Valinnainen PTT-kytkin (PTT pohjassa = tämä pinni oikosuljettuna pinniin 9). Älä kytke tätä mihinkään jos teet piuhaa esimerkiksi KISS-TNC-käyttöön. APRS-trackerikäytössä tähän pinniin kytketyllä palautuvalla painonapilla voi kehottaa hamdr:ää lähettämään sijaintipaketin heti.
12
DCD/2
Ulos

13
CTS/2
Ulos
Hamdr:ssä ei ole sisäänpäin (pc -> hamdr) tulevalle datalle vuonohjausta. CTS:n voi kytkeä normaalisti tai olla kytkemättä, ei vaikuta toimintaan.
14
TXD/2
Sisään

16
RXD/2
Ulos

19
RTS/2
Sisään
RTS-vuonohjaus pakollinen tai se pitää huijata. Huijaus tapahtuu kytkemällä tämä pinnistä 9 löytyvään +12 volttiin.
20
DTR
Sisään
Jos DTR on aktiivinen hamdr:n käynnistyessä, menee hamdr konfigurointitilaan. Huomioi tämä jos suunnittelet hamdr:stä esimerkiksi ympärivuorokautista KISS-TNC:tä: tavallisen modeemikaapelin mukaan langoitetulla sarjaporttikaapelilla sähkökatkoksen jälkeen hamdr jää konfigurointitilaan. Tämän(kin) vuoksi kakkosportin käyttö on suositeltavaa varsinaisessa sovelluksessa. Konfigurointitilasta pääsee pois EOF-merkillä (CTRL-D), ja DTR:n aktiivisena ollessa komentotilaan pääsee takaisin antamalla komento restart.
23
DSR/2
Ulos

25*
+5V
Ulos
Alkuperäiskuntoisessa hamdr:ssä tähän pinniin ei ole kytkettynä mitään. Pinni on radioamatöörikäytössä muodostunut kuitenkin jonkinasteiseksi standardiksi +5V ulosotolle hamdr:stä, sillä voi esimerkiksi ruokkia GPS-vastaanotinta. Hamdr:n sisältä löydät +5V jäähdytyslevyssä kiinni olevasta 7805-regulaattorista, siitä voinee ottaa sähköä huoletta vähintään 100 mA, riippuen jäähdytyksestä ja ka-virrasta.

Seuraavaksi muutamia sarjapiuhan kytkentäkaavioita hamdr:n käyttämiseksi eri sovelluksissa.

Ohjelmointikaapeli
Tämä kaapeli sopii lähinnä hamdr:n ohjelmiston lataukseen/päivitykseen ja konfigurointiin. Jos tämä kaapeli on kiinni hamdr:ssä (ja normaalin modeemikaapelin tapauksessa tietokoneessa), käynnistyy hamdr aina konfigurointitilaan, ellei sitä ennen aktivoi ohjelmistonpäivitystilaa. Varsinaisessa sovelluksessa on parempi käyttää omatekoista kaapelia ja hamdr:n sarjaporttia 2, koska sen kanssa ei tule ongelmia tahattoman ohjelmistopäivitystilaan ja/tai komentotilaan siirtymisen kanssa. Ohjelmointiin sopii tavallinen modeemikaapeli tai sitten voi tehdä oman kaapelin, jossa riittää kolmen johtimen ja muutaman "huijauksen" kytkentä:
ohjelmointikaapeli
Toimintakaapeli, portti 2
[Ohjelmaversion 100 jälkeen vain RXD2, TXD2 ja GND riittää]
Tämä kaapeli käyttää hamdr:n sarjaporttia 2 (asetus app_port 2). Tätä kaapelia ei voi käyttää hamdr:n ohjelmointiin ja konfigurointiin, vain normaaliin käyttöön (esim. KISS TNC, APRS tracker). Vasemmanpuoleisessa kaapelissa ei ole vuonohjausta, vaan kaapeli on molemmista päistä huijattu aina toimimaan. Tässä kytkennässä on myös optio PTT-kytkimen käytölle, joka tulee "ptt" kohdalle.

Huomaa, että mikäli kytket GPS:n hamdr:ään, on GPS DCE ja sarjaporttipiuhassa siten DB9F, joten tarvitset sukupuolenkääntäjän ja nollamodeemiadapterin (tai nollamodeemikaapelin) toimintakaapelin lisäksi. Voit tietysti myös tehdä erikseen kaapelit hamdr:n käyttämiseksi PC:n ja GPS:n kanssa, jolloin voit valita liittimen ja kytkennän suoraan oikeaksi.

GPS-kaapeli, portti 2
100 tai suurempi ohjelmanumero, RTS2 jumpperia ei tarvita.
Myös tämä kaapeli käyttää hamdr:n sarjaporttia 2 (asetus app_port 2). Kytkennässä on optio PTT-kytkimen käytölle, joka tulee "ptt" kohdalle. Jos et tarvitse/halua PTT-kytkintä, voit jättää sen pois (= pinniin 11 ei kytketä mitään). Tracker-tilassa PTT-kytkintä voidaan käyttää pakottamaan sijaintipaketin lähetys nappia painettaessa. Riippumatta PTT-kytkimen olemassaolosta tai käytöstä, sijaintipaketti lähetetään myös hamdr:n track-alkuisissa asetuksissa määritellyin väliajoin/matkoin ja tietyn kokoisissa mutkissa (ns. SmartBeaconing, äpäräserkku). Tämän kaapelin GPS:n puoleisen pään ja GPS:n väliin kytketään GPS-kohtainen normaali sarjaporttikaapeli.

Huomaa, että GPS-pään liitin on uros kun PC:n kanssa käytettäväksi tarkoitetussa ylempänä esitetyssä toimintakaapelissa liitin on naaras. Myös TXD/RXD-linjat on kytketty ristiin (ns. nollamodeemikytkentä).

Huom2. Jos ylläkuvattu kaapeli ei toimi GPS:n kanssa, voi syy olla seuraava: Jotkin GPS-laitteiden sarjakaapelit varastavat käyttösähkön tasomuuntimelle kättelylinjoista. Tämän vuoksi GPS:n sarjakaapelille on hyvä tarjota pinniin 7 (RTS) ja/tai pinniin 4 (DTR) positiivinen jännite. Yleensä jokin jännite 5-12 väliltä 100ohm vastuksella syötettynä riittää.

Toimintakaapeli, portti 1
Hamdr:n portin 1 käyttö muuhun kuin hamdr:n ohjelmanlataukseen ja asetusmuutosten tekoon ei ole suositeltavaa, koska se voi aiheuttaa tahattoman siirtymisen ohjelmistopäivitystilaan tai konfigurointitilaan virrankytkennän jälkeen. Tässä kuitenkin PTT-option sisältävä kytkentä:

Ohjelmiston vaihto/päivitys

Ennen virtojen kytkemistä tarvitset vielä uuden ohjelmiston hamdr:ään lataamista varten. Tiedosto sisältää satoja rivejä lähinnä heksakoodia, siis numeroita 0-9 ja kirjamia väliltä A-F. Kun uusi ohjelmistoversio on tallennettu kiintolevylle, on aika käynnistää terminaaliohjelma. Esimerkiksi Windowseissa tulee mukana HyperTerminal-niminen ohjelma, se löytyy start -> programs -> accessories -> communications -> hyperterminal valikkopolusta. Linux-jakelujen mukana tuleva minicom toimii myös hyvin softan latauksessa.

Käytitpä mitä tahansa terminaaliohjelmaa, valitse käytettäväksi "modeemiksi" sarjaportti, tyypillisesti Windowsissa COM1 tai COM2 ja Linuxissa ttyS0 tai ttyS1, ja aseta sen parametreiksi seuraavaa: nopeus 19200 bps, 8 databittiä, ei pariteettibittiä, yksi stop-bitti. Vuonohjausta ei tarvita, se voi olla pois käytöstä. Uuden ohjelmiston lataus hamdr:ään tapahtuu aina näillä asetuksilla, siis 19200 bps, 8N1.

Nyt kaiken pitäisi olla valmista virran kytkentää ja ohjelmiston lataustilaan siirtymistä varten. Ohjelmiston lataustilaan siirtyminen tapahtuu hamdr:n virran kytkemisen jälkeen kirjoittamalla sokkona terminaaliohjelmaan kolme isoa kirjainta, MDR, viiden sekunnin sisään virran kytkemisestä. Kirjoittamasi kirjaimet eivät, terminaaliohjelman asetuksista riippuen, näy ruudulla ja ne pitää saada kirjoitettua viiden sekunnin sisään virran kytkemisestä. Jos aikaa menee enemmän, hamdr siirtyy ohjelmistonlataustilasta normaaliin toimintatilaan. Aina voit kuitenkin yrittää siirtymistä ohjelmointitilaan uudestaan yksinkertaisesti katkaisemalla virran hamdr:stä hetkeksi ja kytkemällä virran sitten takaisin ja kirjoittamalla MDR nopeammin kuin edellisellä kerralla.

Tiedät päässeesi ohjelmanlataustilaan kun terminaaliohjelman ruudulle ilmestyy seuraava teksti:

Mikäli et saanut ylläolevaa tekstiä ruudulle, et ollut tarpeeksi nopea MDR:n kirjoittamisessa tai sitten kommunikaatiossa hamdr:n ja terminaaliohjelmasi välillä on joku ongelma. Jos ohjelmistolataajan teksti on ruudulla, pitää seuraavaksi lähettää hamdr-ohjelmiston sisältävä aiemmin kiintolevylle kopioitu tiedosto laitteeseen. Se tapahtuu tavallisena tekstitiedostosiirtona, esimerkiksi hyperterminallissa valikosta Transfer -> Send text file... Ohjelmiston latauksena aikana terminaaliohjelman ruudulle tulostuu useita rivejä O-kirjaimia, jokunen E-kirjain ja huutomerkkejäkin muutama vilahtaa. X-kirjaimia ei saa ruudulle ilmestyä latauksen aikana. Lopulta kun lataus on päättynyt, pitäisi hetken päästä ruudulle palautua What (LRSQ)? kehote. Siihen vastataan Q:lla (iso kuu!), jolla poistutaan ohjelmistolataajasta. Tässä vaiheessa ruudulla pitäisi näkyä:


Tässä on siis annettu käsky PERM, jotta uudet oletusasetukset tallentuvat muistiin. Ilman PERM-komentoa kaikki tehdyt asetusmuutokset unohtuvat kun hamdr:stä sammutetaan virta, sitä siis kannattaa muistaa käyttää muulloinkin kuin ohjelmistopäivityksen jälkeen. Nyt laitteeseen on ladattu radioamatööriohjelmisto ja se on asetusten teon jälkeen valmis dataradiokäyttöön.

Ongelmat
Ohjelmiston toimintaan tai sen päivitykseen liittyvissä ongelmissa voi auttaa OH3TR:n arkistosta löytyvän zap.out:n — joka nollaa kaikki asetukset — lataus hamdr:ään samalla tavalla kuin yllä on suoritettu varsinaisen ohjelmiston lataus. Samasta hakemistosta löytyy myös mker.hex, jolla voit ohjelmoida hamdr:n normaalisti vakiona pysyvän kernelin uudestaan. Ainakin toistaiseksi mker.hex:stä puuttuu ensimmäisen rivin alusta L-kirjain, joka aloittaa ohjelmiston latauksen, muista lisätä se ennen latausyritystä.

Linkki OH3TR:n arkistoon on alla versiohistorian yhteydessä. Varsinainen hamdr:ssä pyörivä ohjelmistopäivitin, MDR loader, ei ole sarjaportin kautta ohjelmallisesti päivitettävissä/rikottavissa.

Ohjelmanumeron #100 jälkeen mker.hex on tarpeeton. Älä lataa sitä. Jos latasit sen silti, lataa sen jälkeen hamdr.xxx.
Alunperin zap.out oli iso file, eeprom-exerciser. Monissa ongelmissa voi selvitä vähemmälläkin. Seuraava litania (3 S-riviä) laturipromptiin (virrat M D R) palauttaa kaikki parametrit oletuksiinsa (osa, kuten mycall, polut, etc, jää tyhjäksi).

LS00600004844521B
S00A00007A61702E68657837
S31A0002800000000000000000000000000000000000000000000063

Ohjelmistoversiot
Ohjelmistot löytyvät OH3TR:n arkistosta nimellä hamdr.versionumero, esim. hamdr.163. Lista vanhempien versioiden muutoksista löytyy sivulta Hamdr ohjelmistoversiot.

Tuorein versio on 165 (2008-09-21):
- Korjattu TNC2-muotoinen pakettien sarjaporttiin printtaus niin, että vain merkit 0x1c alapuolella korvataan pisteillä. Aiemmin muitakin binäärimössön oloisia merkkejä vaihdettiin pisteisiin, mikä rikkoi osin mic-e paketit, kun ajetaan igatea hamdr:llä TNC2-moodissa. Suositeltavaa olisi toki ajella igatea KISS-moodissa, jos softa sitä tukee. Jos ei tue, niin softapäivitys versioon 165 on Erittäin Suositeltava.

- Kun ajetaan hamdr:ää tracker-moodissa ja waypoints on asennossa off, printataan sarjaporttiin TNC2-muodossa nyt myös hamdr:n itse lähettämät paketit. Tästä on iloa esim. käytettäessä hamdr:ää igatena autossa mobiilidatamokkulalla.

- Poistettu ylimääräinen välilyönti lähetettyjen APRS-pakettien kommenttikentän alusta, jotta esim. mahdollisen PHG-laajennuksen parsinta onnistuisi vastaanottavassa päässä. Hyvä asetus long_comment:lle löytyy PHG-laskurilla - short_comment on syytä jättää tyhjäksi. PHG:tä ei ole syytä muiden kuin igatejen ja digipiittereiden lähettää.

Asetusten katselu, muuttaminen ja tyhjentäminen

Hamdr:n asetuksien teossa helpottaa monissa paikoissa komennon help käyttö, jolle voi antaa parametriksi ihmettelemänsä komennon nimen. Listan kaikista asetuksista saa disp-komennolla. disp kirjain tulostaa vain kirjaimen valitseman persoonallisuuden käyttämät asetukset.

Parametrin vaihtoehdoista saa vinkkiä kirjoittamalla help parametri, esim: help gps

Tekstimuotoisen parametrin voi tyhjentää komennolla set parm. Esim.

Asetusten muuttamisen jälkeen on syytä muistaa antaa komento perm asetusten tallettamiseksi, jotta ne eivät katoa virran sammuessa.

Persoonallisuudet

APRS-tracker
Tracker-tilassa (personality tracker) Hamdr lähettää APRS-paikkatietopaketteja. Paikka voi olla joko kiinteästi konfiguroitu tai saatu MDR:ään liitetystä GPS:stä. Tracker-konfiguraatio on selvitetty tarkemmin omalla sivullaan.

Digipiitteri
Hamdr osaa toimia sekä tyhmänä pakettiradiodigipiitterinä (personality digipeater), että fiksuna APRS-toistimena (personality tracker sopivilla optioilla). Ohjeet APRS-digin konfigurointiin löytyvät sivulta Hamdr digipeater.

KISS TNC
KISS-moodi valitaan käyttöön komennolla "personality kiss". Sarjaportin nopeus on oletuksena 19200, kovin hidasta/nopeaa ei kannata koettaa, RF->async puskurointi nojaa suurelta osin sarjaportin puskuriin. 2400 ... 38400 toiminee ok. async->RF puolella on 20 puolen kilon pakettia varaa, toiseen suuntaan 10 puolen kilon pakettia.

Erikoisempi asetus on kiss_trick, jolla voi asettaa aliosoitteen muuksi kuin std 0. Siitä lienee harvoin iloa. Sarjaporttipulassa voi pelata "token rinkiä", jos laitteilla on nollasta poikkeavat aliosoitteet.

RMNC- tai SMACK-crc asettuu päälle automaattisesti, jos hosti niin haluaa. Bootissa tarjotaan probet molemmille (huuhaa-dataa N0CALL>N0CALL RR). Huomaa että aliosoitteita on siis vain 16, 17, 64, 65 jne käytettävissä (port 0,1,4,5) kun rmnc/smack vievät bittinsä (80h ja 20h).

Puheradio
Kun Hamdr:ään lisää mikrofonin, kaiuttimen ja mahdollisesti jopa näytön ja näppäimistön, sitä voi käyttää myös puheradiona. Puheradio-asetukset on kerätty omalle sivulleen.
Puheradio on poistumassa seuraavista ohjelmistoversioista.

Yleisiä asetuksia
- profile_tag
HAMDR:ään voi olla talletettuna neljä profiilia. Profiilia voi vaihtaa GPS:n GOTO-käskyllä, kun nimeää waypointin ja profile_tag:n samalla nimellä.
- personality
Valitaan softan toimintatila: Tracker, KISS, Digipeater, Voice, Scanner
- ttybaud 0
Sarjaportin nopeus asetetaan tällä parametrilla. Tässä toimii usein asetus 0, jolloin nopeus vaihtuu automaattisesti toimintatilan mukaan. Tracker-tilassa oletus on 4800 bit/s (tai jotain muuta jos asetus gps kertoo ettei olla NMEA-gps). Ohjelmanlataustilassa nopeus on aina 19200 bit/s, ja tämä säilyy ensimmäiseen konfigurointiin tultaessa. 'restart' ei palauta 19200 bit/s, mutta 'reboot' palauttaa. KISS-moodin oletusnopeus on 19200 bit/s.
- ttylines 24
Hamdr:ää konfiguroidessa käytettävälle ruudulle mahtuvien rivien määrä
- rx_if_offset 21.400
- tx_power 5W
- freq 144.800
Taajuus
- tx_freq 0
Lähettimen taajuus, jos eri kuin vastaanottotaajuus. tx_freq 0 asettaa lähettimen taajuuden samaksi kuin vastaanottotaajuus.
- txlimit 300
- app_port 2
Toimintoportiksi valitun sarjaportin numero
- use_busy on
- pll_delay 30
- pwr_delay 10
- data_delay 50
- squelch 100
- squelch_delay 50
- squelch_tail 100
- squelch_bilevel 200

Valomerkit

hamdr merkkivalot

Hamdr:ssä on kaksi saraketta ledivaloja: kolmen keltaisen valon sarake (lähempänä hamdr:n sarjaporttia) ja kolmen vihreän valon sarake. Silloin kun vihreissä valoissa näkyy "ritariässävalo" vaihtelevalla nopeudella, ollaan konfigurointitilassa (hamdr $ kehote).


Merkkivalojen tulkintataulukko
Alimmilla valoilla tarkoitetaan lähimpänä hamdr:n kiinnitysrimojen puoleista pohjaa olevia valoja (kuvassa alhaalla). Huomaa, että mm. GPS-statusvalon merkitys muuttui hieman ohjelmistoversiossa 64, sitä aikaisemmissa toiminta on erilaista kuin alla kuvattu.
Merkkivalo
/ Persoona
APRS-Tracker
KISS-TNC
Digipiitteri
Ääniradio
Skanneri
Ylin keltainen
Virta päällä
Virta päällä
Virta päällä
PTT Aktiivinen
PTT aktiivinen
Kesk. keltainen
Pakettia tai alkunollaa (data_delay) lähetetään (RF)
Pakettia tai alkunollaa (data_delay) lähetetään (RF) Pakettia tai alkunollaa (data_delay) lähetetään (RF) Pakettia tai alkunollaa (data_delay) lähetetään (RF) Pakettia tai alkunollaa (data_delay) lähetetään (RF)
Alin keltainen
ehjä datapaketti (CRC ok) vastaanotettu (RF).
Syttyy kun paketti otetaan käsittelyyn, sammuu kun vastaanottojono on kokonaan käsitelty.
ehjä datapaketti (CRC ok) vastaanotettu (RF).
Syttyy kun paketti otetaan käsittelyyn, sammuu kun vastaanottojono on kokonaan käsitelty.
ehjä datapaketti (CRC ok) vastaanotettu (RF).
Syttyy kun paketti otetaan käsittelyyn, sammuu kun vastaanottojono on kokonaan käsitelty.
ehjä datapaketti (CRC ok) vastaanotettu (RF).
Syttyy kun paketti otetaan käsittelyyn, sammuu kun vastaanottojono on kokonaan käsitelty.
ehjä datapaketti (CRC ok) vastaanotettu (RF).
Syttyy kun paketti otetaan käsittelyyn, sammuu kun vastaanottojono on kokonaan käsitelty.
Ylin vihreä
viimeksi lähetetty oma raportti on kuultu toistettuna
lähetys- ja/tai vastaanottojono täynnä
lähetys- ja/tai vastaanottojono täynnä

RX: signaalinvoimakkuus
TX: teho
Kesk. vihreä
palaa jatkuvasti (100% on): sijainti gps_lat/gps_lon parametrien perusteella
palaa sykkien (90% on, 10% off): GPS-sijainti ok, sykähdykset GPRMC-lauseen (tai vastaavan proprietaryn) tahdissa
pimeä vilahdellen (90% off, 10% on): GPS-sijainti EI kunnossa, vilahdukset GPRMC-lauseen tahdissa
pimeä jatkuvasti (100% off): GPS ei juttele (tai juttelee jotain muuta kuin haluttuja tietoja), jotain pielessä piuhoissa/GPS:ssä tms
TX-jonossa (RF) on paketti
TX-jonossa (RF) on paketti

RX: signaalinvoimakkuus
TX: teho
Alin vihreä
Vastaanotetaan kantoaaltoa
(= kohinasalpa auki)
Vastaanotetaan kantoaaltoa
(= kohinasalpa auki)
Vastaanotetaan kantoaaltoa
(= kohinasalpa auki)
Vastaanotetaan kantoaaltoa
(= kohinasalpa auki)
RX: signaalinvoimakkuus
TX: teho

Radion osat ja virittely

Lähettimen pääteaste

Pääteasteesta lähtee noin 5W. Ensimmäinen harmoninen on vaimentunut vain vähän yli 50 dB. Alipäästösuodatinta täytynee vielä viilata

VCO
Radiolevyjä on kahta versiota. Toisen version VCO tuntuu olevan huomattavan mikrofoninen eli herkkä ulkoiselle audiotaajuiselle värähtelylle. Kaiutin pultattuna kiinni koneen kanteen saa vastaanottimen kiertämään!
Paketoimalla RF-piirilevyn vaahtomuoviin molemmin puolin, ongelman saa korjaantumaan juuri sen verran, että kaiutin ei enää kierrä.

Audiovahvistin ja kohinasalpa
Audiovahvistin sijaitsee omalla postimerkin kokoisella kortillaan RF-kortin kulmassa. Levyllä oleva trimmeri säätää audion voimakkuutta. Audiovahvistimesta löytyy löylyä noin 0.5W. Tuntuu riittävän oikein hyvin kunnollisen kokoiseen kaiuttimeen ajettuna vaikkapa autokäyttöön.
Kohinasalvan trimmeri on RF-kortin pitkällä reunalla audiokortin vieressä. Muista use_busy on, jos haluat käyttää kohinasalpaa.

Mikrofonivahvistin
Mikrofonivahvistimen vahvistus on normaalikytkennällä vähän vaisu. Lisää R18 reppuselkään vaikkapa 2k2 vastus. Deviaatiota voi säätää trimmerillä R130, joka sijaitsee radio-osan suojapellissä suurimman reiän kohdalla. Tässä kohdassa on kaksi trimmeriä, R130 ja R134. Deviaatiosäätö on päätyseinän puoleinen näistä kahdesta, sen merkintä jää valitettavasti hiukan piiloon. Ota huomioon, että trimmerit pyörivät 360 astetta: säädettäessä mekaaninen rajoitin ei tule vastaan, vaan säätö palaa alkuarvoonsa.

EMC-ongelmat
MDR-150 on lähes malliesimerkki huonosta EMC-suunnittelusta radiolaitteessa :=) Laitteen prosessoriosat pörisevät radion käyttötaajuuksilla ja aiheuttavat häiriösignaalia vastaanottimeen. Tämä ilmenee pörinänä, jolloin RSSI-salpa tai kohinasalpa täytyy ruuvata todella tiukaksi. Tällöin tietenkin heikkoja asemiakaan ei voida kuunnella.

Pörinä kytkeytyy prosessorilta radio-osiin laitteen sisällä. Yksi kytkeytymistapa on maavirrat. Signaalejahan verrataan maapotentiaaliin eli prosessorin nostaessa esim. datalinjalla tason loogisesta nollasta ykköseen, täytyy virran kulkea kuormasta prossuun maan kautta.

Maavirtojen hallinta onkin yksi MDR:n EMC-suunnittelun heikkouksista. Perustapauksessa levy maadoittuu koteloon vain PA:n jäähdytysrivan ja sarjaportin liittimen kautta. Tällöin prossupäässä maapotentiaalin vaihtelut saattavat aiheuttaa virtoja koteloon ja sitäkautta RF-levylle! (tämä esimerkkinä. Muitakin ongelmia ja häiriön kytkeytymistapoja tuossa on)

Piirilevyn reunoissa on paljas metelliraita, mutta se ottaa koteloon kiinni lähinnä satunnaisesti. Toisella puolella piirilevyä on kuparin päällä suojalakka. Pörinäongelmia voi parantaa huomattavasti rapsuttamalla pääpiirilevyn alta lakka pois RF-alueen prossukortin puoleisista kulmista ja sarjaportin liittimen vierestä. Tinaa näihin kohtiin tinamöykky ja vuole se sopivan matalaksi, että piirikortti menee ahtaasti kiskoilleen. Näin saadaan luotettava kontakti piirilevyn ja kotelon väliin. (esimerkin maavirta kotelosta palaa kortille ennen RF:ää eikä kulje enää RF-alueen läpi)

Linkkejä:
- Moppeakatemian MDR-sivu
- OH8RO:n MDR-sivut. Sisältävät mm. PLL lukitusviivekuvia.
- OH5KFP:n MDR/LCD-ohje. Hyvä kuvallinen opastus pienen LCD-näytön kytkemiseen hamdr:ään.
- Team OH3NE:n MDR-sivu
- OH2LAK:n kuvat MDR:stä