Pakettiradion Nousu ja Uho

Kaikki alkoi vuonna 1990. SRAL:n pakettiradiovaliokunnan taholta oli esitetty toive että pakettiradiopostilaatikot ja verkkonodet toimisivat paikallisten kerhojen ylläpitäminä. Koska Tampereella ei ollut toista tekniikasta kiinnostunutta radioamatöörikerhoa, vastuu tamperelaisen postilaatikkoaseman ylläpidosta siirtyi OH3SJ:ltä OH3TR:lle. Aluksi postilaatikko ja nodet toimivat kerhon tunnuksella.

Postilaatikko OH3RBR aloitti surullisenkuuluisan toimintansa 25.2.1991 0757z. Hieman tätä aiemmin, helmikuun ensimmäisenä päivänä, pakettiradioverkon nodet OH3RDR-2 144.675 MHz ja OH3RDR-7 433.650 MHz kytkettiin päälle. Nämä huippukuormitetut toistinasemat toimivat 1200 bps nopeudella AFSK-modulaatiolla käyttäen vanhoista kideradioista tehtyjä rigejä. Vuotta myöhemmin 12.3.1992 saimme myös 9600 bps toistimen OH3RDR-9 ääneen. Radiotekniset kokeilut eivät vielä tyydyttäneet tässäkään vaiheessa; 1.6.1992 vesitornin ja kerhon välille pystytettiin 23 cm linkki käyttäen 1280.000 MHz taajuutta ja 1200 bps nopeutta. Tästä riemastuneena postilaatikkomme eräs aktiivinen käyttäjä kirjoitti :

"Gigojen ja baudien kokeilut on tietysti kiinnostavaa, mutta tavallista käyttäjää se ei auta lainkaan. Ehdotan, että uurtajamme ovat vähintään patsaan ansainneet. Tampereella esim. voitaisiin poistaa Mannerheimin patsas ja pystyttää URHOOLLISILLE, UHRAUTUVILLE rakentajille samalle paikalle patsas radioamatööriyden hyväksi tekemästään työstä. Siellä se olisi korkealla paikalla kuvaten Teekkareiden boksiin SINKOUTUVIA 1.2 MHz SIGNAALEJA"

OH3RBR:n asemaluvassa oli määräys valvoa kaikkea liikennettä joka kulkee aseman kautta. Tämä ei tienkään miellyttänyt kaikkia käyttäjiä. Postilaatikon valvonnan helpottamiseksi rakennettiin automatiikka, joka pysäytti viestin lähempää tarkastelua varten, jos siinä esiintyi erillisessä listassa olevia sanoja. Yllättäen tämäkin asia aiheutti purkauksia, tästä sama vakioasiakkaamme kirjoitti:

"On menty liian pitkälle, jos sysopilla on kolme neljä rigiä valvoakseen koko tampereen liikennettä (joku vihjasi, että puhelinverkkoakin), clusteria ja vieraan kerhon boksia. Keksii päätyökseen, miten nodelta voi sulkea jonkun. Tekee kirosananetsintäohjelmia ja systeemejä poimiakseen kaikilta taajuuksilta tekemiseni...ja käsitys kielenkäytöstä on 40-luvulta."

Tämä kehitys huvitti meitä sysoppeja ja muita postilaatikon käyttäjiä suunnattomasti. Samoihin aikoihin Vipusessa 8/92 julkaistiin pakettiradion käyttäytymisohjeet. Laitoimme sitä mukaellen seuraavanlaisen kysymyksen vastattavaksi kaikille käyttäjille:

 
"Tämä kysymys lähetetään kaikille käyttäjille (Vrt RA 8/92)
 
Pakettiradiolla ei tule lähettää seuraavaa aineistoa.
  a)  mainoksia tavaroiden ostamiseksi, myymiseksi tai
      vaihtamiseksi, mukaanlukien radioamatöörilaitteet
  b)  kannanottoja tai propagandaa poliittisista tai
      uskonnollisista kysymyksistä
  c)  epäasiallista kielenkäyttöä kuten kirosanoja,
      säädyttömyyksiä, häpäiseviä tai herjaavia lausuntoja
  d)  tekijänoikeuden alaista materiaalia (ml. tietokone-
      ohjelmat)
  e)  henkilön tai ryhmän yksityisyyttä loukkaavaa
      materiaalia
 
Käyttäjä, joka ei näitä sääntöjä noudata, suljetaan ilman erillistä ilmoitusta postilaatikosta.
 
Lupaatko noudattaa em. ohjeita yhteydenpidossasi tähän asemaan OH3xxx?
Vastaa joko K tai E (K = kyllä, E = en) >"
Jostain harmittavasta syystä kyseinen asema ei vastannut ikinä tähän kysymykseen kyllä, joten siihen loppui tämäkin hauskuus. Olisimme kyllä takuulla kuulleet lisää seuraavankaltaisia avautumisia:

"Olen huomannut täällä, että kukaan ei uskalla heille panna vastaan, vaikka haluaisivatkin. Toivottavasti heistä ei kasva työyhteisöön sopeutumattomia "DI-nilkkejä", joita vilisi minun aikaisemmassa työpaikassani riittämiin. Ainoa, mitä ne osas oli saneeraus ja "organisointi"."

OH3RBR välitti radioyhteyksien lisäksi viestejä myös internetin välityksellä. Ensimmäinen nettivasta-asemiamme oli OH6RBV Vaasassa ja pian sen jälkeen myös maailman toiseksi paras teekkarikerho OH2RBI. Välitimme myös viestejä asemille PU3AKM, WA7SLG, HA5DI, VK1KCM, SM2IRZ, VE4KV ja PU4AKM. Yhteytemme kuitenkin lakkasi selittämättömästä syystä Salt Lake Cityyn pian sen jälkeen kun vaihdoimme internet-yhdyskäytävämme nimeksi TAMPAX - Tampere packet access experiment.

Jossainvaiheessa vuonna 1993 OH3RBR:n radio hajosi. Ketään ei kiinnostanut edes tutkia mikä siihen oli tullut tai miten sen voisi korjata. 1.1.1994 kello 1126z suljettiin OH3RDR nodet turhina, koska myös toinen tamperelainen kerho oli saanut jonkinlaisen antennin kiinni pakettiradioonsa. Yhteydet OH3RBR:ään toimivat edelleen internetin kautta, joten viestinvälitys toimi mainiosti. Vuonna 1995 internet-gatewaykoneen virtalähde ja kiintolevy hajosivat. Sitäkään ei kukaan koskaan kaivannut, joten tämä 12 MHz 80286-tykki jouti romukoppaan ja samalla sinne menivät viimeisetkin rippeet pakettiradiopostilaatikosta OH3RBR.

73 OH3NWQ @ OH3RBR.#TRE.FIN.EU (kirjoitettu vuonna 2006)


Maailmassa on jäljellä vain 3356 vannoutunutta pakettiradioharrastajaa.