RD58-MOPEN AUTOSARJAN ASENNUS
Lyhyt oppimäärä, kevät 2000
Kun valitset radioyksikön telineelle sijoituspaikkaa, ota huomioon että radioyksikön täytyy esteettä mahtua liukumaan telineeseen. (Saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, muttei käytännössä ole sitä näyttänyt olevan. Parempi kokeilla ennen asennusta.)
Telineen lukon raudasta johtuen on alkuperäisessä asennuskitissä ollut muoviset n. 20 mm korkeat korotusprikat telineen pohjan ja asennuspinnan väliin; jos näitä ei enää sarjassasi ole, joudut hankkimaan vastaavat, muuten teline ei asennu nätisti.
Kun teline on paikoillaan kiinnitä VKS8S kaapelin (se pisin moninapakaapeli) päästä haarautuvat musta ja punainen virtajohdin lattaliittimillään telineen takaosassa olevan häiriösuotimen V+ out ja V- out liittimiin. Suotimen V+ in liitäntään kytketään 7.5 A sulakkeella varustettu vähintään 2.5 mm2 johdin suoraan auton akun +navasta. V- in liitännästä vedetään mahdollisimman lyhyt vähintään 2.5 mm2 johdin luotettavaan maadoituspisteeseen auton runkoon, ei siis akun miinus-napaan.
Telineen reunassa on valkeat nippusiteenkiinnityspaikat joihin niin moninapakaapeli kuin antennikaapelikin on syytä kiinnittää liitinrasituksen estämiseksi. (Ennen kuin niputat johdot kiinni, tarkista sopiva johtojen pituus paikallaan olevaan koneeseen).
Luuriyksikössä on liitännät lisäkaiuttimelle, HF-mikrofonille ja PTT:lle. "Hands-free"-mikrofonin herkkyyttä voi säätää MRE-liitännän vieressä olevasta trimmeristä. Totutusta poiketen vahvistus lisääntyy VASTApäivään käännettäessä. Mikrofonin herkkyyden oikea säätöarvo tulee konekohtaisesti kokeilla avustajan kanssa SIMPLEX-kanavalla pidettävän koeyhteyden avulla. Koeyhteydessä säätäjän kannattaa välillä lähettää myös jollakin toisella radiolla, jotta avustajalla olisi vertailukohde. (Toistimella säätöä ei pidä suorittaa koska toistimen audiomuokkaus helposti vääristää äänenvoimakkuuden vaihtelut).
Lisäkaiutinliitäntä on se 4-piikkinen liitin jossa ei ole mitään merkintätekstiä. Sitä syöttää 4-wattinen vahvistin ja siihen soveltuvat >4 ohmiset kaiuttimet. Jos sinulla on valmiiksi se vihreä AMP:in liitin kaiuttimen johdossa, työnnät vain liittimen kiinni niin, että lukituskieleke tulee yläpuolelle. Jos valmista liitintä ei ole, kytke kaiutin piikkien puolelta levyn pintaa myöden katsottuna oikean puoleisiin päällekkäin oleviin piikkeihin.
Jos HF-mikrofonissasi on AMP-liitin, työnnä siihen ensin tyhjille paikoille PTT:n johtoon valmiiksi puristetut AMP-liittimen sisukalut, jos siinä sellaiset on. Seuraavaksi vain työnnät liittimen HF-liitäntään lukituskieleke ylöspäin. Jos joudut juottamaan johtimet, juota mikrofonikaapelin vaippa piikkien puolelta levyn pintaa myöden katsottuna alarivin oikean puoleiseen piikkkiin ja mikrofonin "kuuma" siihen yläpuolelle. PTT:n kytkeminen ei sitten enää aiheutakaan päänvaivaa; se kytketään niihin vasemman puoleisiin päällekkäisiin piikkeihin.
Luuriyksikkö ja luuripidike on mahdollista asentaa useilla vaihtoehtoisilla tavoilla. Luuriyksikköä JT58 voidaan käyttää yhdessä luurikiinnikkeen ja asennusnivelen kanssa, jolloin luuriyksikkö toimii osana luurin pidintä. Koska luuriyksikköön ei tarvitse päästä käsiksi asennuksen (ja mikrofoniherkkyyden säädön) jälkeen, voi sen halutessaan tilan säästämiseksi asentaa erikseen esim. kojelaudan alle ja käyttää luurin pitimenä pelkkää luurikiinnikettä asennusnivelen kanssa. Tällöin kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että luurijohto tulee luuriyksiköltä.
Asensit luurin millä tehtaan pidikkeellä tahansa kannattaa luuri sijoittaa niin, ettei luuriin pääse vahingossa tönäisemään esim. polvella. Alkuperäiset kiinnittimet ovat nimittäin niin heikkoa tekoa, että jo yksi tönäisy polvella saattaa pistää ne päreiksi.
Ennen kuin aloitat luuriyksikön asennusta, mieti onnistutko helposti kytkemään kaiuttimen, PTT:n ja mikrofonin johdot yksikön ollessa asennettuna käyttöpaikalleen. Eli jos joudut liittämään johtimia juottamalla, kannattaa johdot kiinnittää ennen yksikön asentamista paikoilleen. Jos taasen kaikissa liitettävissä on valmiiksi ne alkuperäiset vihreät AMP:in liittimet, on johtojen asennus suht helppoa pahassakin asennuspaikassa. Jos asentelet jotain jo paikoilleen asennettuun luuriyksikköön, ota edellinen varoitus muovien heikkoudesta huomioon äläkä rasita muoviosia luuriyksikön kanssa touhutessasi.
Luuriyksikön asennuksessa tarvitaan ainakin seuraavat työkalut: Phillips/Pozidriv #1 ristipäämeisseli pikkuruuveille, pieni ruuvitaltta mikkigeinin säätöön ja XX mm kuusiokoloavain.
Kiinnitä asennusnivelen pohjaosa autoon. Ota huomioon pallonivelen kääntyvyysrajoitukset (jotka ovat huomattavat). Työnnä kierrepala asennusnivelen "akseliksi". Paina pallonivelosa asennusnivelen pohjaosaan. Aseta luuriyksikön pohjaosan vastakuoppa kuperan prikan kanssa pallonivelen päälle siten, että voit kiertää kuusiokolopultin luuriyksikön pohjaosan läpi kierrepalaan. Tässä vaaditaan pitkää pinnaa että saa kierrepalan pysymään siten paikoillaan että saa pultin kierteilleen. Teipinpala auttaa pitämään kierrepalaa paikoillaan.
Kiinnitä luuriyksikön kanteen kuulokekuppi. Kuulokekupin takapinnan koukut kiinnittyvät luuriyksikön kannen yläreunan koloihin ja sitten luuriyksikön kannen takapuolelta kahdella pienellä ristikantaruuvilla kuulukekupin alareuna kiinni.
Kun kaikki kytkennät ja säädöt on suoritettu, reititä johdot luuriyksikön yläreunan ja/tai alareunan johtoulostuloihin ja varmista ne vedonpoistajilla paikoilleen. Johdot tulee reitittää aivan piirilevyn pintaa myöden, muuten kansi ei mahdu paikoilleen.
Luuriyksikön kansi kiinnitetään koukkaamalla ensin alareuna "avosaranoilleen" ja sitten ristikantaruuveilla yläreuna kuulokekupin suorakaiteen muotoisessa aukossa olevista rei’istä paikoilleen. Lopuksi painetaan suorakaiteen muotoisen aukon päälle peitelevy.
Ja eikun workkimaan "hands-free:nä"…
73 de Vesa, OH1KRV