Nokia RB58/RC58/RD58-sarjan koneista on helppo tehdä ripiitteri. Muutoksiin tarvitaan:
BB58/BC58/BD58-tukiasemista on myös mahdollista tehdä ripiitteri asentamalla interface-kortin tilalle R58-koneesta otetut A8N- ja P8E-kortit.
Audiokortilla pitää kytkeä audio vastaanottimelta lähettimelle ja muuttaa joitakin komponentteja, jotta saadaan oikea releointivahvistus ja tasainen taajuusvaste.
Tässä kytkennässä ei käytetä deviaatiorajoitinta. Mittapaikan kanssa säädetään deviaatio hyvin kohinaisella signaalilla kohtalaiseksi vaihtamalla vastusta R36. Vastuksen suurentaminen pienentää releointivahvistusta. Lopuksi tarkistetaan normaalideviaatiolla, että releointivahvistus on riittävä (3,5 kHz deviaatio sisäänmenossa pitäisi tuottaa vähintään 2,8 kHz deviaatio lähettimellä, muuten audio kuulostaa vaisulta).
Jos jollakulla sattuisi olemaan aikaa labrata, kortilla valmiiksi oleva deviaatiorajoitin olisi hyvä saada käyttöön...
Muissa bandiversioissa on valmiina kohinailmisin, mutta UHF-koneesta se puuttuu. Tasosalpa (RSSI) ei toimi kunnolla ripiitterikäytössä, koska se reagoi myös kanavan ulkopuolisaiin signaaleihin ja laajakaistaisiin häiriöihin. Kohinailmaisinkortilla on RC58-koneesta kopioitu kytkentä. Kortti asennetaan RX-levyn päälle. Piirilevyjä saa OH6MF:ltä ja valmiiksi kasattuja kortteja OH6HAM:lta.
Ohjelma on aikanaan tehty Äänekosken tehtaalla, ja se sisältää osia kaupallisista softista. Tämän vuoksi sitä ei ole laitettu serverille vapaasti kenen tahansa saatavaksi. Ota yhteyttä osoitteeseen moppe-info@ele.tut.fi, jos tarvitset softan.
Vaihda binääriin kutsun tilalle haluamasi (paikat 554C...5551H), esimerkiksi OH3RUE, OH6RAZ jne. Jos kutsun pituus on vähemmän kuin 6 merkkiä, täytä loput blankoilla (00 HEX), etteivät bitit siirry.
Myös kutsun ympäristössä olevia stringejä voi editoida, kunhan ei kajoa kontrollimerkkeihin, eikä tekstien alussa oleviin T-kirjaimiin.
Tässä joitakin prommilta löytyviä stringejä, joita muuttelemalla voi hiukan muuttaa ripiitterin ääntelyjä:
Ota molemmat alkuperäiset EPROMmit pois. Prommaa ohjelma 27512- tai 27C512 EPROMmille. Laita EPROM piirilevyn reunaa lähinnä olevaan kantaan (IC15).
Tämän lisäksi prosessorikortille pitää asentaa FX003 CCIR-vastaanotinpiiri, jotta kauko-ohjaus ja 1750 Hz avauspiipan tunnistus toimii.
Huoltotilaan mennään maadoittamalla luuriliittimen nasta 7 ja laittamalla sähköt päälle. Tehot, etupään säätö, tehoportaat, bandi jne. konffataan samoin kuin nettikoneen alkuperäisessä softassa.
Ripiitterin parametrointi tapahtuu myös huoltotilassa:
-------
70
1234
001
RX kanavanumero (4 numeroa)
TX kanavanumero
001
<*> (siis painetaan tähtinäppäintä lopuksi)
-------
Sitten sähköt pois ja sähköt päälle, ja repatöörin pitäisi olla käyttövalmis.
Kauko-ohjaus toimii CCIR 5-äänijonoilla. Siinä on seuraavat toiminnot:
Ripiitteri kuittaa sähkötyksellä "R" ja kun salvan säädöt ovat laidassa, antaa sähkötyksellä "SQ"
Sähkökatkon jälkeen oletusarvot ovat:
Kun luuri on kytkettynä, joitakin asioita voi ohjata näppäimistöltä:
1 antaa tunnuksen