<<<<<<< .mine

MOPPEAKATEMIA

English

Español

Français

Italiano

Wanha
Moppeakatemia


Uutta
Moppeakatemiassa


AP700/AP2000

AP4111/AP4112

Benefon
Forte/Class


HC16/HD16

HC17/HD17

H20
(Philips PR710)


R20/R21
(Philips PRM8000)


SRP24/SV1330

MC25TVL/PTL

MC25TAKSI

SRP25/MC25/
SV1381 ARP


RB25/RC25/RD25

SV1300 S/C-2M

HB30/HC30/HD30
(AEG Teleport 9)


HC40/HD40

HC45/HD45

RC40/RD40

RB58/RC58/RD58

R58 ja APRS™

Computec/Aplicom
RB580/RB660
Mobitex


R58
ripiitterinä


Cityman 450
(CD60)


Cityman 900
(CE61)


Talkman
(MD50/MD59/ME59)


DT50
datapääte


Talkman 510
(MD94)


Talkman 520 (TMF-1)
ja 620 (TMN-1)


Televa
703-11CP


BC27-
tukiasemat


BB58/BC58/BD58-
tukiasemat


BSR80/BSR150/BSR450-
tukiasemat


SV1300-tukiasemat

Televa 800-
tukiasemat


Radiosystem-
tukiasemat


Muut merkit

Ascom/Autophon

Ericsson/Sonab

Icom

Mocoma ARP150
Mocoma Combi


MDR150

Storno/Motorola

Motorola ja GE

Motorola Quantar/Quantro

Philips/Simoco

Tait

Televa

APCO P25

MPRS

CTCSS-aliääni

Manuaaleja,
prommauspalvelu
ja ostosvinkkejä


Työkalut
ja lisäohjeet


Linkit

Moppehuumoria

FTP-hakemistot

Moppe-listan
tilausohjeet


Moppe-listan
arkisto


Takaisin Moppeakatemiaan

Ripiitterisivut

Säätäjäsivut

Takaisin OH3TR etusivulle



We Hate Frames



Moppeakatemia 25 vuotta 1996-2021

Nokia, Mobira ja Benefon hamikäyttöön

(ja kaikki ne muutkin, kuten AP, Ericsson/GE, Icom, Motorola, Philips, Storno...)


© Vladimir Vyatkin - RIA Novosti archive - CC BY-SA 3.0

Legendaarista "Gorbaa™" unohtamatta

Last updated Monday, 10-Aug-2020 22:04:25 EEST

This page in English - Esta pagina en español - Cette page en français - Questa pagina in italiano


Dokumentoi aina modifikaatiosi. Siten autat muita säätämään omia laitteitaan. Laita dokumentti haettavaksi ja mailaa webmasterille. Voit myös lähettää ohjeen mailin liitteenä, jollei se ole ihan tolkuttoman kokoinen.


Moppe-listojen ja Moppeakatemian ylläpito tiedottaa:

Kun vaihdatte työ- tai opiskelupaikkaa, rakennatte forwardi- tai filtterivirityksiä, tai vaihdatte palveluntarjoajaa, huolehtikaa itse osoitteenmuutoksista tai listan tilauksen peruuttamisesta, ja kokeilkaa viritykset toimiviksi ennenkuin otatte ne käyttöön! Ja lukekaa ohjeet!

Moppe-listaa voit lukea myös mailiarkistostamme. Arkisto on suojattu salasanalla spämmirobottien hämäämiseksi:



Käy tänne, jos haluat nähdä, mitä uutta meillä on tarjolla!

Vanha moppeakatemia on täällä.


Nämä sivut saivat alkunsa monien muiden sivujen lailla, täysin turhasta oheistoiminnasta. Syksyllä 1996 OH2LKV halusi ostaa Benefon Forten. Sopiva kone löytyikin eräästä eteläsuomalaisesta Telering-myymälästä, ainoa ongelma oli, että kylkiäisenä tuli peräkontillinen MC25PTL-koneita ja muuta ARP-kamaa. Nämä kulkeutuivat edelleen OH3BK:n haltuun. Saman pitäjän mies, OH3NYB, oli tehnyt aikanaan OH3MBC:n kanssa PTL/TVL-koneeseen DigiARP-automaattivalintalisälaitetta, ja heillä oli huoltokirja. Internetistä löytyi softaa tekemään sopiva pälli OH5NXO. Sähköpostiliikennettä tuli niin runsaasti, että sitä varten piti perustaa postituslista kerhon oh3tr.ele.tut.fi-serverillä. Softat ja ohjeet laitettiin myös serverille, ja siitä syntyi Moppeakatemia.


Viimeisimmät uutuudet löytyvät aina suoraan ftp-hakemistosta. Erityisesti kannattaa tutkiskella .inf-tiedostoja (myös vanhojen versioiden), jollei löydä varsinaista käyttöohjetta.


Apua modifiointiin

Jos homma kiinnostaa, liity ihmeessä radiosäätäjien postituslistalle (moppe@ele.tut.fi). Tässä ohjeet listan tilaamiseen ja käyttöön. Moppe-listaa voit myös lukea OH3TR:n mailiarkistosta.

Ensin kannattaa lukea OH5HOI:n ohjeet radiolaitteiden muutos- ja korjaustöiden tekemiseen.

Yleisimpien modifioitavien PMR-radioiden ja matkapuhelinten manuaalit saat viikoksi lainaan tutustumista varten manuaalipankista, jota ylläpitää Radioamatööritekniikan Seura ry. Toinen manuaalipankki on Petäjäveden Radio- ja puhelinmuseolla. Manuaalinsa on luetteloinut myös aikanaan Ilpo, OH5HOI, niiden kohtalosta ei ole tietoa

RATSin prommauspalvelua ei enää ole. EPROM-ohjelmointilaitteita on nykyisin jokseenkin joka kylässä, joten viisainta on turvautua paikalliseen apuun.

Markku Rantala OH6MF on tehnyt merkittävän osan Moppeakatemian ohjeista. Markun sivuilta löytyy ohjeiden versioita.

Säätäjä-ässän osto-opas on luettelo paikoista, joista myös yksityishenkilö voi hankkia komponentteja, sähkötarvikkeita ja työkaluja.

Netistä saa nykyisin monenlaisia ohjelmointilaitteita EPROM-, EEPROM- ja Flash-muisteille. Willem Hollannista teki aikanaan kätevän DO$-ympäristössä pyörivän PC-eprommerin. OH8JEP suomensi käyttäjäliittymän ja keräsi softapaketin, jossa on erilaisia apuohjelmia. Willemin sivut katosivat vuonna 2008, ja löytyvät enää archive.orgista.

Willem EPROM Programmer elää kuitenkin edelleen. Ohjelmat on päivitetty Windows-kauteen, ja ohjelmoitavien piirien valikoima on kasvanut valtavasti alkuajoista. Muun muassa saksalainen Silvotronic toimittaa kohtuuhintaisia Willempro-piirilevyjä ja rakennussarjoja. Thaimaalainen sivava.com toimittaa valmiita laitteita.



Pakolliset disclaimerit

Näillä sivuilla olevat matkapuhelinten, firmaverkkojen radiopuhelinten sekä radiomodeemien hamisoftat ovat tehneet Reijo Hakala OH1GWK, Heikki Hannikainen OH7LZB, Pekka Kotilainen OH1ZJ, Juha Nurmela OH5NXO, Harri Peltola OH6HTV, Harri Peltola OH6FDR, Vesa Tervo OH3NWQ ja Petteri Yrjälä OH1KFL. Softien käyttö on sallittu ilman rajoituksia radioamatööreille radioamatööriliikenteessä. Monet muut ovat antaneet sivuille julkaistavaksi ohjeita. Tekijät ja sivujen ylläpito eivät vastaa ohjelmien ja ohjeiden mukaan muutettujen laitteiden toimivuudesta eivätkä siitä, että ne ovat radioamatöörimäräysten mukaisia.

HUOM! Matkapuhelimen tai radiopuhelimen softan korvaaminen hamisoftalla tekee laitteesta vaatimusten vastaisen. Sen käyttö muualla kuin radioamatööriliikenteessä on rangaistava teko (radioamatöörikäytössä muutettu laite tulkitaan itse rakennetuksi, joten sen tarvitsee täyttää ainoastaan radioamatöörimääräykset). Lisäksi hamisoftan kaupallinen käyttö loukkaa softan tekijänoikeuksia.

Radiolaitteet saatetaan 13.6.2016 lähtien EU-alueella markkinoille radiolaitedirektiivin RED 2014/53/EU mukaisesti. 8.4.2000 jälkeen markkinoille saatettujen radiopuhelinten piti täyttää EU:n radio- ja telepäätedirektiivin (R&TTED 1999/5/EY) vaatimukset. Täätä vanhempien Suomessa kansallisesti tyyppihyväksyttyjen radiolaitteiden listan saat Viestintävirastosta. Myös kansallinen tyyppihyväksyntä on voimassa ainoastaan alkuperäisten softien kanssa.

Webmaster vastaa ainoastaan sivujen rakenteesta ja linkkien toiminnasta. Ylläpito vastaa ainoastaan serverin toiminnasta. Webmaster ja serverin ylläpito eivät vastaa kyselyihin modifiointiohjeista. Meillä ei liioin ole postitse toimivaa prommaus- ja tulostuspalvelua. Suosittelemme kääntymään paikallisten säätäjien ja surffaajien puoleen tai kysymään apua moppe-listalta.

Pohjakuva © Juha "KKK" Kurkikangas 1986


Yleisiä moppe-ohjeita, muita säädöksiä sekä säätövälineitä

  • Mobira 24/25-sarjan asennustelineen 9-napaisen liittimen käyttö pakettiradiolla. Samaa kytkentää kannattaa tietysti yhteensopivuuden nimissä käyttää myös muussa kalustossa.
  • OH3MCK:n suunnittelema 2m/70cm diplekseri
  • Toinen 2m/70cm diplekseri OH6KXL:n sivuilla
  • OH6LSL:n ohjeet ULA/2m-diplekserin tekemiseen. Tämä on kätevä vaikka silloin, kun pitää saada APRS-lähetin ja ULA-radio yhteen antennipaikkaan.
  • OH2LAK:n ohjeet Vaisalan 400 MHz sondilähettimen säätämiseen
  • Säätäjän hovihankkijat

  • Talteenoton arvoiset koneet

    Kaikki järkevän oloiset koneet kannattaa ottaa talteen.

    Seuraavassa on lueteltu joitain yleisimpiä surplus-markkinoilla liikkuvia koneita, joihin kannattaisi tehdä softa ja modifioida ne hamikäyttöön. Osaan on jo tehtykin tai tekeillä, kuten lisätyistä linkeistä huomaat.

    Tässä ei suinkaan ole lueteltu kaikkia mahdollisia modifiointikohteita. Tervettä maalaisjärkeä saa ja pitääkin käyttää, ja lukea erityisesti synteesipiirien datalehtiä!

    Mobira MD25NMT Senator/Combi/Quattro NMT 450. Tästä 1802-prosessorilogiikalla varustetusta TVL-koneen näköisestä NMT:stä saisi melko pienellä vaivalla 70 cm rigin. Softan saisi mukailemalla TVL/PTL-softasta, tähän asti Senatorit on yleensä modifioitu hamikäyttöön vaihtamalla logiikka TVL-koneesta. Toinen mahdollisuus on poistaa logiikka kokonaan, ja käyttää vanhan ARP:n tai PMR-koneen käyttölaitetta sekä Ryydlab-kanavaprommikorttia. Yksikanavaisessa koneessa (pakettiradio tai ripiitteri) ei tarvita käyttölaitetta lainkaan.

    Mobiran uudemmat NMT:t Talkman 510 (MD94), Talkman 520, Talkman 620 (TMF-1,TMN-1), Talkman 720 jne. Näitäkin on viel ihmisten kellareissa ja ullakoilla pölyttymässä. Ottakaa ihmeessä talteen!

    Tanskalaiset NMT-koneet: Storno (Motorola), AP (Philips) ja Dancall. Moppe-innostus näyttää olevan leviämässä myös tanskalaisten hamien keskuudessa. Ohjeita on jo julkaistu sikäläisissä lehdissä.

    Benefon NMT:t. Muitakin B-firman koneita kuin Fortea on nähty hamikäytössä. Tehtaan säätäjien hamisofta on olemassa Alfaan (TEP-42, NMT900), Betaan (TEP-40, NMT900) ja Deltaan (TDP-40, NMT450). Softien lataus vaatii tehtaan PC-softan ja adapterin.

    Ericsson NMT:t. Jonain vuonna, kun kaikkiin suomalaista, tanskalaista, norjalaista, islantilaista ja färsaarelaista valmistetta oleviin koneisiin on jo tehty hamisoftat kotimaassaan, ruotsalaistenkin on pakko lopulta tehdä jotain... Leikki leikkinä, Suomessahan noihinkin piti softat tehdä...

    Kaikki järkevät PMR-koneet. Esimerkiksi Ericsson, Motorola, Philips, uudemmat Nokian autokoneet kuten RC/RD40 ja käsikoneet kuten HD45 ja HD70/80-sarja. Firmaverkkojen laitteet on yleensä kohtuullisen helppo parametroida avoimiksi (ei kuuntelua selektiivin takana), jolloin niistä saa ainakin jonkinlaisen hamikoneen. 150 ja 450 MHz laitteet käyvät yleensä suoraan hamikäyttöön. 80 MHz laitteista on kova kysyntä pelastuspalveluväen ym. harrastajien keskuudessa, osa on myös modifioitavissa 6 metrille kohtuullisella vaivalla. USA:n "low band/high split" (42-50 MHz) koneet kuten GE, Motorola ja Kenwood TK-6** käyvät useimmiten suoraan 6 metrille.

    Minkä tahansa koneen voi modifioida radioamatöörikäyttöön. Kideohjattuun koneeseen tarvitaan uudet kanavakiteet. Rinnakkaisväylällä ohjelmoitava synteesikone vaatii usein uudet sekoitus- ja modulointikiteet. Sarjaväylällä ohjelmoitava synteesikone tarvitsee kello-oskillaattori/EPROM-kortin tai PIC-kortin, joka lataa tarvittavat jakoluvut. Kaikista mahdollisista koneista on kuitenkin kohtalaisen helppo tehdä yksikanavaisia paketti- tai ripiitterikoneita. Periaatteessa. RF-osien viritys onkin sitten helppoa tai lähes mahdotonta, tai jotain siltä väliltä.

    Ota moppe talteen!


    Vaikka et itse sitä tarvitsisikaan, uusi koti voi löytyä kysymällä vaikka moppe-listalta tai tuomalla laite jonkin hamitapahtuman kirpparille.


    Moppe-tyyppisiä säätäjiä maailmalta ja muita alan linkkejä

  • PA3GCO:n Nokia MD59LS-modifikaatiot 70 cm ja 23 cm bandille
  • Tanskalaiset modifikaatiosivut (www.mods.dk), lähinnä kaupallisten amatööriradioiden ohjeita, mutta mukana myös Motorola, Storno, Bosch jne.
  • G6IGA:n Key Radio/Kyodo-sivut
  • G8YOA:n PMR-modifikaatiosivut
  • Amateur Radio Experimenters Group tarjoaa ohjeita Australiassa yleisten surplus-radioiden modifiointiin
  • Linkkejä vanhempien Motorola- ja GE-koneiden modifikaatio-ohjeisiin löydät ripiitterisivuiltamme. Siellä on tarjolla runsaasti linkkejä muuhunkin toistinasematekniikkaan liittyville sivuille
  • Batwing Laboratories, "Deep in the Heart of the State of The Art", on perehtynyt syvällisesti Motorolan koneiden ohjelmointiin ja modifiointiin
  • The Repeater Builder's Technical information Page (W3KKC ja kaverit) tarjoaa runsaasti tietoa USA:ssa tarjolla olevan surplus-kaluston modiksista ynnä myös automaattiasemien muusta tekniikasta
  • Siemens C5 modifiointi 70 cm bandille (DL3LK, saksankielinen)
  • Siemens-modifiointiohjeita (saksankielinen)
  • Siemens C5-modifiointisarja
  • Ranskalaiset modissivut, mukana mm. Nokia TMF-1 Radiocom 2000-versio
  • PA3BYA on tehnyt 68HC11-logiikan ja ohjeet Bosch KF161:n modifiointiin
  • Museum voor het Radiozendamateurisme Jan Corver(Hollanti), paljon tietoa Nokia-, Bosch-, Teletron-, Radiosystem- jne. laitteista
  • Philips Mobile Radio Collection (PE1CSI), paljon tietoa Philips PMR-laitteista sekä muutosohjeita radioamatöörikäyttöön
  • Quokka's Sawtron Museum, kuvakokoelma Australiassa Sawtron-merkillä myydyistä Kyodo-laitteista
  • Komradio.com, ohjeita lähinnä Ericssonin firmaverkkoradioihin

  • Moppehuumoria

    Muistatko aikaa, kun kannettava puhelin oli vitsi...?

    Moppe-koulu Sao Paulossa

    Mitäpä Moppe tarkoittaakaan ruotsiksi?

    Pitkäjalkainen moppe

    Seuraavan moppe-softien sukupolven erittäin salainen vaatimusmäärittely

    Molotora® Gontor® Full-Featured Radio


    Kirjoita kommenttisi vieraskirjaamme!


    Takaisin OH3TR:n säätäjäsivuille

    Takaisin OH3TR:n etusivulle


    © OH3TR ja Moppeakatemia 1996-2019
    ||||||| .r1067
    © OH3TR ja Moppeakatemia 1996-2020
    =======
    © OH3TR ja Moppeakatemia 1996-
    >>>>>>> .r1068 Last updated: Monday, 10-Aug-2020 22:04:25 EEST
    Lähetä postia.
    Katso tästä kenelle.