OH3TR Käy Facebook-sivullamme

Tampereen teekkarien radiokerho
Korkeakoulunkatu 3
PL 692, 33014
Tampereen yliopisto
QRV 145,375 MHz
& 434,950 (-2,0) MHz
puh. 040 854 7379

Minustako radioamatööri?

Lyhyt selostus radioamatööritoiminnasta ja pätevyystutkinnosta, sekä linkkejä muille infosivuille.

Määrittelyn mukaan radioamatööri on henkilö, jolla on radioamatöörin pätevyystodistus. Mitä tällä paperinpalalla sitten tekee? Tämä linkki pyrkii kertomaan kaiken aiheesta.

Lyhyesti radioamatöörillä on oikeus harjoittaa radiolähetyksiä harrastusmielessä ilman kaupallisen hyödyn tavoittelua radioamatööritoimintaan kansainvälisesti annetuilla taajuusalueilla (joita on paljon). Lisäksi radioamatööri saa itse rakentaa lähetinlaitteensa ja tehdä valmiisiin laitteisiin muutoksia.

Pätevyystodistuksen ja radioamatööriluvan myöntää Suomessa Viestintävirasto. Pätevyystutkintoja järjestävät paikalliset pätevyystutkijat.

Mitä hyötyä siitä sitten on? No, mitä hyötyä on mistään... Radioamatöörinä voit laajentaa mahdollista aikaisempaa elektroniikan osaamistasi myös langattoman tietoliikenteen alueelle. Radioamatööreille on nimittäin täysin sallittua rakentaa esimerkiksi 30 Mbit/s linkki 5,7 GHz taajuusalueelle 600 W teholla! Toisaalta radioamatööri voi niin halutessaan pitää suoria yhteyksiä Koti-Suomeen vaikkapa autosta Saksan autobaanalta. Ja ihan ilmaiseksi! Varmasti olet kännykkää käyttäessäsi huomannut, että kenttää ei kaikkialla ole. Näistäkin paikoista on radioamatöörilaitteilla mahdollista saada yhteys ulkomaailmaan. Radioamatöörit toimivat myös erilaisissa yleishyödyllisissä tehtävissä kuten vapaaehtoisen pelastuspalvelun viestiyhteyksien rakentajina. Matkapuhelimien ja erilaisten firmaverkkojen radiolaitteiden muuttaminen radioamatöörikäyttöön on erittäin suosittu ja halpa tapa harrastaa. Radioamatöörit pitävät yllä omaa toistinasemaverkkoa, joka mahdollistaa paikallisyhteydet hyvin pienitehoisilla käsipuhelimilla. Toistinasemia kytketään myös yhteen Internetin välityksellä. Halutessasi voit lähettää vaikka televisiokuvaa.

Jeremy Boot G4NJH on laatinut varsin syväluotaavan englanninkielisen katsauksen radioamatööritoiminnan syvimpään olemukseen. Radioamatöörilupaan ja -tutkintoihin liittyvät asiat ovat Suomessa monella tapaa erilaiset kuin Kansainyhteisön emämaassa, mutta radioamatööritoiminta itsessään on hyvin samanlaista kaikkialla. Myös 10 hyvää syytä ryhtyä radioamatööriksi OH8TA:n sivuilta kannattaa lukaista.

Motivointi sikseen. Jos olet kiinnostunut suorittamaan RA-tutkinnon, ilmoittaudu tenttiin. Tenttejä järjestetään ympäri Suomen. Vuoden 2000 alusta paikalliset tutkijat voivat pitää tutkintoja tarpeen mukaan koska tahansa. Tässä on lista yhteyshenkilöistä joille voi ilmoittautua sekä joilta voi kysellä lisätietoja tutkinnosta.

Tampereella kaikille avointa radioamatöörikoulutusta järjestää Tampereen Radioamatöörit ry. (OH3NE). Viime vuosina yleiset tentit on pidetty TTY:n konetalossa. Jos opiskelet TTY:lla, ota rohkeasti yhteyttä radiokerhoon. Järjestämme tarvittaessa preppausta ja autamme itseopiskelussa. Kirjallista opintomateriaalia saa lainaksti kerholta. Yksi tutkinnon vastaanottajista (Seppo Nurmi OH3LYA) työskentelee Konetalossa, ja on luvannut järjestää tutkintoja tarvittaessa parin tunnin varoitusajalla.

Tässä radioamatööritoimintaa koskeva määräyskokoelma.

Tervetuloa joukkoon kummaan!

Kohdista linkkisi .shtml-tiedostoihin .html-tiedostojen sijaan, kun linkität OH3TR:n sivuille. Kiitos!

Team OH3TR - Simply the Best

© OH3TR 1996-
Last updated: Saturday, 05-Nov-2011 20:25:03 EET