OH3TR Käy Facebook-sivullamme

Tampereen teekkarien radiokerho
Korkeakoulunkatu 3
PL 692, 33014
Tampereen yliopisto
QRV 145,375 MHz
& 434,950 (-2,0) MHz
puh. 040 854 7379

TTRK:n tietokonekeskus

Linuxkuva

UUTTA:TR kompuutteri FAQ

Muistoja ATK:n aamuhämäristä

Kerholla on jo hyvin pitkään ollut monipuolinen tietokonekalusto. Aloitimme 80-luvulla peltikuorisella VT52-yhteensopivalla päätteellä, jonka avulla vähitellen omimme käyttöömme mittaustekniikan laitoksen PDP 11/34 -numeronmurskaajan. Koneessa pyöritettiin muun muassa OH3AZB:n tekemää VHF/UHF-kilpailulokiohjelmaa, joka lie ollut lajissaan Suomen ensimmäinen. Päätettä seurasi CBM 64, jossa pyöritettiin illat pitkät suosikkisoftia kuten Doctor DX ja Wizard of Wor.

oh3tr.ele.tut.fi

Jossain vaiheessa kerhon pääkoneena toimi Intelin emolevyllä, 3 GHz:n Pentium 4 -prosessorilla ja 2 GB:n muistilla varustettu PC. Levyrikkoja vastaan on rakennettu RAID1-tason SATA-levyjärjestelmä. Käyttöjärjestelmänä koneessa on Debian Linux. Tämäkään kone ei "Billin maailma"-mittakaavassa kuulosta kovin hääppöiseltä. Kuitenkin jo sen edeltäjät 2 x Pentium III 550 MHz, Celeron 266, P120 ja i486/66, joiden osat olivat pääosin kotoisin alamittaisiksi käyneistä Windoze-työasemista, pystyivät kunnollisella käyttöjärjestelmällä varustettuna täyttämään tehtävänsä monen käyttäjän palvelinkoneena.

Nykyinen OH3TR pyörii virtuaalikoneessa kerhon omassa ESXi-serverissä. Host koneessa on 2kpl 6 core Xeon prosessoria ja 160GB muistia. Levyinä toimi 8kpl SAS levyä kahdella RAID5 pakalla. Samalla Host:lla on helppoa ja mukavaa kokeilla myös muita käyttöjärjestelmiä.

TR:ssä pyörii mm. tämä WWW-serveri (Apache), keskitetty tunnussananhallinta ja jakelu työasemille ja NFS-levynjako verkon yli. Kone on kytketty suoraan elektroniikan laitoksen kytkimeen 100 Mbps parikaapeliyhteydellä.

Työasemat

Kerhohuoneella on lisäksi ollut jo pitkään muutama työasema. Aloitimme aikanaan pitkäaikaislainaan saaduilla 3/50-koneilla. Sittemin X-päätteiden virkaa toimittivat kaksi Sun Sparc 5-konetta (kiitokset TTY:n Elektroniikan laitokselle), joissa myös pyöri Debian Linux. Nykyisin työasemina käyteään PC-koneita ja läppäreitä. Käyttöjärjestelmiä löytyy joka tarpeeseen: Linux, MacOS, Windows 10, FreeBSD ja mitä kulloinkin jaksetaan asentaa. Kerholla kuuluu myös TTY:n WLAN.

Muut koneet (historiaa...)

Vielä jokin aika sitten elektroniikan laitoksen konehuoneessa pörräsi kerhon levypalvelinkone, josta suuria levymääriä voitiin ottaa tarvittaessa käyttöön. Tämä vaatimatonta levypalvelimen virkaa toimittava Kubota Pacific KPC Titan -minisupertietokone oli vielä 1990 ollut fysiikan laitoksella käytössä 3D-grafiikkakiihdyttimineen jne. Nykymittapuun mukaan koneella ei tee juuri mitään. Siksipä se annettiinkin Modeemi ry:n hellään huomaan...

Pakettiradio

Radioamatööritoimintaan liittyy nykyaikana myös pakettiradio. TTRK:n ylpeydenaiheena oli pitkään pakettiradiopostilaatikko oh3rbr, jossa ei ollut yhtään radiota kiinni. Sittemmin pakettiradiokoneen kovalevy leikkasi kiinni. R.I.P. Lisää tietoa pakettiradiosta löydät RAAPR:n sivuilta ja BYRG:n vanhoilta kotisivuilta.

Vaihtuva awardi This server is powered by Apache

Tämä sivu näyttää parhaalta, kun katselet sitä Emacsilla.

Kohdista linkkisi .shtml-tiedostoihin .html-tiedostojen sijaan, kun linkität OH3TR:n sivuille. Kiitos!

Team OH3TR - Simply the Best

© OH3TR 1996-
Last updated: Tuesday, 11-Jun-2019 21:11:51 EEST