OH3TR Käy Facebook-sivullamme

Tampereen teekkarien radiokerho
Korkeakoulunkatu 3
PL 692, 33014
Tampereen yliopisto
QRV 145,375 MHz
& 434,950 (-2,0) MHz
puh. 040 854 7379

Kerhoprojektit

Kerhon käynnissä olevat projektit

Kerholla rakennellaan taas Laadukkaita Tuotteita

Team OH3TR & OH3NE ovat yhdistäneet DMR-digitoistimen OH3RTR 70 cm antenneihin. Toistimella voi pitää yhteyksiä vaikka minne.

Nämä(kin) asiat tarttis tehrä...

Ison maston kääntölaite

Maston kääntölaitteen kalusto pitäisi kartoittaa ja kunto testata. Sitä olisi mukava päästä kääntämäänkin, jos sinne saadaan jokin antenni piakkoin.
Päivitys 18.11.2008: Mastoon nostettiin 6 metrin antennikalustoa. Kääntölaitteen speksaaminen jatkuu perinteiseen tapaan lampaan raivolla.
Päivitys 14.11.2009: OH1FF, OH3FON ja OH9MXE asensivat kääntölaiteiston mekaniikkaa maston juurelle. OH6GMT kalusti samaan aikaan laitteiston sähköiset osat sisältävän laitekaapin.

70 cm toistimen kytkeminen R.NETtiin

Toistinasemien linkitys on RATSin R.NET-hankkeen ansiosta nousussa oleva radiosäätöharrasteen osa-alue, joten tekniikkapäivän jälkeen päätettiin yhdeksi rakenteluprojektiksi ottaa 70 sentin toistimen kytkeminen R.NETtiin.
Päivitys 5/2009: Varastosta kaivettiin BSR450, jonka ohjaamista R.NETin käyttämällä thelinkbox-ohjelmalla ryhdyttiin tutkimaan.
Päivitys 26.07.2009: OH3BK korvasi ukkosen edellisellä viikolla rikkoman vanha toistimen tilapäisesti RD58-pohjaisella ratkaisulla. Vanha toistin saatiin samalla varaosakäyttöön. PC-pohjainen ripiitterilogiikka on kesän kuluessa osoittautunut ainakin teoriassa mahdolliseksi ajatukseksi, joten säätösuoritteita toimivan kokoonpanon aikaansaamiseksi jatketaan.
Päivitys 28.07.2009: OH3FFB vaihtoi tulevaan toistimeen vanhasta toistinraudasta otetun leveillä filttereillä varustetun RX-modulin. Lisäksi säätäjäryhmittymä arpoi toistimen jumpperoinnin kohdalleen ja speksasi toistimeen tarvittavia ominaisuuksia.
Päivitys ~11/2009: OH2GVE asensi logiikkayksiköksi kaavailtuun Little Blue -lempinimen saaneeseen sulautettuun PC-koneeseen Debianin ja tarvittavat softat. Samaan aikaan toisaalla RD58-pohjaisen "tilapäis"toistimen erinomainen suorituskyky on herättänyt ihastusta ympäri maakuntaa. Performanssi parani oleellisesti, kun OH3BK korvasi antennien liittämiseen käytetyt ulkonäöltään koaksiaalikaapelia muistuttaneet vaimentimet tarkoitukseen paremmin soveltuvilla jumpperikaapeleilla.

HF-dipoli

Kerhon HF-antennikalusto on päässyt rapistumaan heikohkoon kuntoon. Tilanteen korjaamiseksi päätettiin hankkia Windom ison maston välittömään läheisyyteen asennettavaksi.
Päivitys 25.02.2008: Sittemmin viralliselta nimeltään OCF-dipoliksi paljastunut antenni saapui kerholle, nyt vain asennuskelejä odottelemaan.
Päivitys 27.05.2008: Antennin syöttöpiste nostettiin isoon mastoon ja viikset kiinnitettiin soveltuviin puihin. Workkimisen edellyttämä vireystila ei kuitenkaan toteudu edes ysiysillä, joten jatkosäätöä kaivataan. Ainakin antennin laskemista kauemmaksi haruksista voisi kokeilla.
Päivitys 16.09.2008: Antennia lyhennettiin hieman molemmista päistä ja vireystila parani oleellisesti.
Päivitys 28.09.2008: Vireystila havaittiin taas huonoksi, joten tutkimukset jatkuvat.
Päivitys ~loppuvuosi 2008: Antti, OH3HMI toi kerhon katolle neljänkympin inverted v:n, jolla päästään ääneen kunnes antenninkorjauskelit taas koittavat.

ATV-ripiitterin testikuvageneraattori

Rameshin Sinclair QL:ssä alkaa olla kilometrit täynnä. Tilalle ajateltiin DVD-soitinta.
Päivitys 9/2006: Muutama kuluttajalaatuinen DVD-soitin ajettu loppuun, nyt on käytössä Nokian esitysgrafiikkapurkki. Puuseekin on tornissa, ja videokortti puuseessa, nyt odotellaan säätäjien energiakvantin materialisoitusmista...
Päivitys 09.02.2008: Tilapäisessä pitkäaikaispakettiradiokäytössä riutunut puusee kärrättiin takaisin kerholle kokonaisvaltaisten katkaisuhoitotoimenpiteiden helpottamiseksi. Projektin tilannetta päivitellään tarkemmin ATV-uutissivulle.

SWR-/tehomittari

Kerholle pitäisi saada toimiva mittari. Vanhat kuntoon tai uusia tilalle.

Kolmen metrin peilille käyttöä

Tällähän workkisi vaikka kuuhun, tai ainakin teko sellaiseen. Suunnitteluahan tuo kaipaa. Kääntölaitteet taitavat vaatia perusteellista huoltoa.

Työkalupakin tarkastus

Alfred Nussi on vieraillut vuosien saatossa kerhon työkalupakissa. Tilanne vaatii kartoittamista ja korvaavien hommaamista. Käyttötarvikkeiden, kuten nippareiden ja liittimien,.... No, niitä tarttee hankkia. Ei siinä sen kummempaa.

Kerholle 70 cm ja 23 cm biimit.

Tämä liittyy kovasti edelliseen. Päätyvarastossa on 31-elementtinen K1FO-design 70 cm yagi, josta saisi toimivan pienellä aherruksella. Syöttö pitää ainakin kunnostaa, ja kiinnitys modifioida kääntöputkeen sopivaksi. 55-elementtinen Tonna 23 sentille on kasattu, sille täytyy tehdä jatkoputki, jolla se saadaan kaikkein ylimmäksi pyörimään. Koksit ja liittimet on myös hommattu.

Kerhohuoneelle ATV-lähetyslaitteisto

ATV-toimintaa olisi paljon mukavampi esitellä kiinnostuneille, kun kerholla olisi mainion Teleste-RX:n (rikki) kaverina myös kamera ja antenni.
Päivitys 9/2006: TX on tilattu.
Päivitys ~12/2006: Toimittaja osoittautui epäluotettavaksi, korvaavaa ei ole toistaiseksi löytynyt.


Wanhoja projekteja...

Sarjaportteja OH3RDR:lle

APRS-vastaanottoasema OH3RDR:n PC-koneen emolevyllä on vain yksi RS232-sarjaportti, mutta tarve olisi kolmelle. Koneessa on kokeiltu eri valmistajien piirisarjoilla varustettuja USB-sarjaportteja, mutta ne ovat osoittautuneet kuluttajalaatuisiksi. Taistelunkestävä ratkaisu on hakusessa.
Päivitys 25.03.2010: OH2GVE tutkiskeli tarkoitusta varten hankittua Digin AccelePort Xr 920 -sarjaporttikorttia. Kortille löytyi Ubuntu Linuxissa toimiva ajuri, joten ohjelmassa on seuraavaksi käyttöjärjestelmänvaihtoliikkeitä Debianista Ubuntuun.
Päivitys 3.5.2010: Digin sarjaporttiadapteria koeponnisteltiin kehnoin tuloksin. Tuloksia ei voida kuitenkaan pitää luotettavina, sillä käytettävissä oli vain VIAn piirisarjoilla varustetuja eli VIAllisia emolevyjä. Tutkimukset jatkuvat, kunhan jostain saadaan PC, joka saattaa toimia edes teoriatasolla.
Päivitys 4.5.2010: RDR:n PC-koneeseen sijoitettiin tilapäisesti PCI-väyläinen sarjaporttikortti (NetMos Technology PCI 9835 Multi-I/O Controller), jolla koneeseen saatiin ilmeisesti noin yksi oikea sarjaportti lisää. Korttiin on rakennettu kaksi porttia, mutta PCI-liitintä lähempänä oleva ei näytä toimivan.
Päivitys 5/2010: Myös lainassa ollut PCI-kortti osoittautui kuluttajalaatuiseksi, joten siitä luovuttiin ja palattiin takaisin USB-liityntäisiin portteihin. Laadukkaampi ratkaisu antaa yhä odottaa itseään.
Päivitys 25.01.2011: Ongelman ytimessä ollut yhden sarjaportin räkkiPC otti ja hajosi joulukuun puolivälissä. Pakettiradiovastaava OH2GVE keräili ATK-varastosta vanhaa romua yhden koneen tarpeiksi ja kokosi ne jo kahdesti käytöstä poistettuun vanhaan tornikoteloon. Joulukiireiden helpotettua tämä parhaiden pakettiradiokäytänteiden mukaan kasattu SER-möykky pääsi tuotantopaikalle, ja on nyt toiminut jo toista viikkoa ongelmitta. Koneessa on kaksi oikeaa sarjaporttia, joten sääaseman lisäksi nyt myös kahden metrin APRS-kalusto saatiin yhdistettyä stabiililla tavalla. Muiden bandien APRS-vastaanottimien pariin palataan myöhemmin omana projektinaan.

6 m toistimen kunnostus

Kuuden metrin ripiitteri on hajonnut. Sen lähetin käynnistyy spontaanisti melko pian ripiitterin käynnistämisen jälkeen, eikä sulkeudu kuin sähköt katkaisemalla. Ohjauslogiikka lienee vikaantunut.
Päivitys 17.05.2009: Toistimen vastaanotinosa tuotiin veritornista kerholle lähettimen koeponnistuksia ja äänenhuollon harjoituksia varten.
Päivitys 21.07.2009: Kerhoillassa saatiin OH3FNV:n johdolla aikaiseksi vaihtaa lähetinyksikön emolevy ja asettaa yksikkö sen jälkeen testipenkkiin koeajoon. Jos lähetin ei ala testin kuluessa oirehtimaan, suoritetaan koko toistimelle seuraavaksi kaavaillut äänenhuollon harjoitukset, jonka jälkeen se palautetaan tuotantokäyttöön.
Päivitys 28.07.2009: Vastaanotinyksikkö päätettiin uudistaa siirtämällä sen RX- ja TX-moduulit rikkoutuneen 70 cm toistimen runkoon. Rungonvaihdon myötä toistimeen saadaan parempi kontrolleri, joka mahdollistaa vapaaehtoisaliäänen käytön. OH2GVE:n irrottaessa moduuleita OH3BK suoritti lähetinosalle äänenhuollollisia harjoituksia.
Päivitys 14.11.2009: Toisin on koottu uuteen runkoon. Alustavissa koeponnistuksissa havaittiin, että äänenhuollon harjoituksia tarvitaan lisää.
Päivitys 19.11.2010: Äänenhuollollisen harjoitukset päätettiin jättää harjoitustehtäväksi, ja vastaanotinosa kannettiin käyttöpaikalle. Kohinasalpa jouduttiin jättämään melko kireälle pahan häiriötilanteen vuoksi, mutta workkimista voi nyt siitä huolimatta yrittää.

TH3:n korjaus

Kerhon kattomastossa keikkuva TH3 on huollon tarpeessa. Elementtien kiinnitys näyttää löystyneen, eikä antenni ole enää vireessä ainakaan hamibandeilla.
Päivitys ~syksy 2008: Antenni laskettiin alas mastosta.
Päivitys toukokuu 2009: Thomas ja eFFe huolsivat antennin, jonka jälkeen TH3 nostettiin takaisin mastoon. Antenni on jälleen mekaanisesti ainakin kohtuullisen uskottava ja lisäksi hyvässä vireessä 10 ja 15 metrillä. Kahdellakympillä se on jostain syystä hieman alavireinen.

Vesitornin aseman huolto

Kontestiaseman mastosta pitäisi poistaa käyttämättömät ja rikkoutuneet antennit ja kaapelit.
Päivitys 17.05.2009: Tornissa pidettiin kahden päivän talkoot, joissa mastosta laskettiin 2 m yagin jäännökset sekä 70 cm ja 23 cm yagit. Lisäksi poistettiin ylimääräisiä putkia, tarpeettomaksi jäänyt tehonjakaja, perstuneimmat RF- ynnä DC-syöttöjohdot ja vuosien saatossa jo jonkinlaiseksi Pandoran lippaaksi muuttunut vanha releboksi. Samaan aikaan pikkumastoon asennettiin 70 cm ripiitterin uusi TX-antenni ja sääasema. Lopuksi mastosta poistettu materiaali siirrettiin kerholle.

6m yagi ja LPDA

Iso masto on yhä antennitta. Materiaalit on jo hankittu ja suunnitelmat valmiita, joten enää tarvitaan vain toteutus. 6m antenni ylimmäiseksi ja HF-LPDA ylimmän haruspisteen päälle.
Päivitys 04.05.2004: 50 MHz yagi on syöttöpistettä vaille valmis.
Päivitys 30.09.2008: 50 MHz yagin syöttöpisteen mitoittamiseen ei huolellisista tutkimuksista huolimatta löytynyt ohjeita, joten mitoitus päätettiin hoitaa yritys-erehdys-menetelmällä. Antenni vietiin ison maston juurelle mittaukset mahdollistavaan asentoon. LPDA-aliprojekti etenee jokseenkin verkkaisesti, joten 6 m yagin alle päätettiin sijoittaa ex-OH3SJ:n lahjoittama 14/21Mhz 4/5-elementtinen yagi.
Päivitys 22.10.2008: Effe on rakentanut syötön ja sitä on viritetty muutamaankin otteeseen. Oivana apuna tässä toimi Rameshin, OH3MWY lainaama MiniVNA. Antennin asennus mastoon on tarkoitus suorittaa tulevana lauantaina.
Päivitys 25.10.2008: Tuuliolosuhteet haittasivat mastotöitä, joten asennusoperaatio lykättiin tulevalle tiistaille, jolloin sään pitäisi olla suosiollisempi. Varhaisen pimeäntulon vuoksi aloitamme jo klo 14.
Päivitys 18.11.2008: Antenni on mastossa. MiniVNA-tutkimuksissa kuitenkin osoittautui, että se ei ole vireessä. Apuun pyydettin Tommi, OH3FCB ja VNA Master. Selvisi, että syöttöjohdon keskijohtimeen oli päässyt vettä sisään maston huipulla olleesta jatkoskohdasta. Vesi oli valunut maston juurella olevaan pyöritysvaralenkkiin ja turmellut jäätyessään pätkän kaapelia. Effe poisti pilalla olleen pätkän ja laittoi tilalle jumpperin. Seurauksena SWR asettui säädyllisiin lukemiin.

ATV-säätöä

Kerhohuoneen ATV-vastaanotolle oma antenni. Tällä hetkellä käytössä on OH3BK:lta lainassa oleva Kathreinin pikkupanelin runkoon tehty hybridiquadi. Laina ei kuitenkaan ole ikuinen, joten kerholle pitää tehdä oma antenni.
Päivitys ~2003: No nyt sekin antenni on otettu alas. Uusi antenni pitäisi saada.
Päivitys 25.2.2008: Kerhon katolla havaittiin ilmeisesti OH3BK:n vuonna miekka ja sarvikypärä ripiitteriantenniprototyypiksi rakentama Alford slot. Kaunishan se ei enää ole, mutta toimii. Kerholla on siis ATV-antenni ainakin vastaanottotarpeiksi.

OH3RDR:n ATK

ATV-ripiitterin testikuvageneraattoriksi ajateltu, tällä hetkellä OH3RDR:ää pyörittävä ATK pitäisi korvata yksinomaan pakettikäyttöön pyhitetyllä koneella. Näin vaiheessa oleva testikuvageneraattorin säätö voitaisiin viedä loppuun APRS-liikenteen häiriintymättä.
Päivitys 27.11.2007: Korvaavaan ATK:hon on haalittu kaikki tarpeelliset osat.
Päivitys 11.12.2007: ATK on kasattu, softan asentelu on työn alla.
Päivitys 13.12.2007: Laite on testiajossa kerhohuoneelle kutsulla OH3RBR.
Päivitys 21.12.2007: Asema piirtää nyt koeluontoista kuvaajaa kuulemastaan liikenteestä. Käppyrä on nähtävissä APRS-sivulla.
Päivitys 03.02.2008: ATK tuottaa nyt kuvaajien lisäksi myös muuta statistiikkaa, joten niitä varten perustettiin oma sivu.
Päivitys 09.02.2008: Kone kärrättiin torniin ja tunkattiin ajoon. OH3TR:llä on nyt siis pitkästä aikaa toiminnassa pelkästään pakettiradiota varten pystytetty laitteistokokonaisuus.

Kotisivujen uudelleenjäsentelyä

Kerhon kotisivuja jäsennellään uudelleen kevään 2007 kuluessa. Yhteensopivuus vanhaan järjestykseen pyritään säilyttämään mahdollisimman laajasti. Sivujen ulkoasun yhtenäistämisestä johtuen joidenkin nyt ilman hienoa sinistä valikkoa olevien sivujen osoite tulee kuitenkin muuttumaan.
Päivitys 27.4.2007: Suomenkieliset säätäjäsivut muuttivat osoitteseen /suomi/saatajasivut.shtml.
Päivitys 28.4.2007: Englanninkieliset säätäjäsivut muuttivat osoitteeseen /english/saatajasivut.shtml.
Päivitys 8.5.2007: Uusi tyyli otettiin käyttöön.
Päivitys ~kesäkuu 2007: Uusittu tyyli on herättänyt paljon (toisistaan) eriäviä mielipiteitä. Se on siis tulkittavissa valmiiksi.
Päivitys 13.01.2008: Hakemistorakennetta paranneltiin sillä seurauksella, että osa sivuista vaihtoi osoitettaan. Vanhoille osoitteille laadittiin tilanteen pelastamiseksi automaattiset uudelleenohjaukset nykyisiin.

ATV-ripiitteriin Alford slotit Big Wheelien tilalle

Nykyisten "tilapäisten" Big Wheelien mekaaninen rakenne ei ole kovin kestävä. Lisäksi gainin muutos -2 dBd ---> +6dBd tekisi ihmeitä ripiitterin toiminnalle... Kerholla on Exelin ystävällisesti lahjoittamaa radomimateriaalia parin antennin tarpeiksi, ja OH3BK:n rakentama prototyyppi on katolla kiinni kaiteessa. Samoja antenneja kaivattaisiin myös Näsinneulan 23 cm FM-ripiitteriin.
Päivitys: 20.4.2004 Ari OH3LWP teki ja asensi uudet antennit. OH3TR takkar och påckar. Myös tehoa on nyt ns. tarpeeksi.

Tornin harusten vaihto

Effe organisoi hommaa. Kallu OH3FG on luvannut järjestää sähkölaitokselta materiaalia. Samalla olisi syytä vaihtaa myös kerhon katolla olevan maston harukset.
Päivitys 2.4.2004 Effe vaihtoi tornin harukset.

Kerhon katolla olevan maston kääntäjän korjaus ja HF-beamin asennus

Projekti on lähtenyt käyntiin. Nokkamiehenä toimii Kari OH3BJL. Keskustelu aiheesta tapahtuu kerhon postituslistalla.
Päivitys 20.11.1998 Roottori on korjattu ja TH3 nostettu mastoon. Suunnannäyttö ei vielä näytä täysin oikein.
Päivitys 5.11.1999 Näyttökin on sittemmin kalibroitu teippaamalla mittarin ruutuun uusi asteikko.
Harukset ovat myös siinä määrin ruosteessa, että ne pitäisi vaihtaa.
Päivitys 7.4.2000 Pikkumaston päivittämistä 18-metriseen pyörivään on ruvettu suunnittelemaan. Mastoon tulisivat 2 m, 70 cm ja 23 cm antennit, iso masto pyhitettäisiin kokonaan HF- ja 6 metrin antenneille.
Tästä ideasta luovuttiin nopeasti kun haruspisteisiin kohdistuvat voimat saatiin laskettua...
Päivitys 7.11.2003 Kattomaston harukset on vaihdettu ja TH3:n takaelementti korjattiin. Samalla huollettiin TH3 muutenkin.

MASTOOOOO...PURA JA KOKOA!!!!!

Ison masto sai kyytiä, koska kalliota louhitaan uuden parkkipaikan tieltä.
Masto pysytetään syksyllä uudestaan.
Samassa yhteydessä tehdään antenniremonttia.
Heikki (LQH) ja Effe toimivat hankkeen puuhamiehinä.
Päivitys 9.12.2000: Nosturi kävi, masto seisoo. Seuraavaksi on tarjolla kaapelien vetoa parkkipaikan ali kulkevaan putkeen.
Päivitys 31.5.2001:Kaapelien veto parkkipaikan ali kävi varsin sujuvasti. OH3HZQ otti kuvia, niitä laitetaan näkyville kerimättäkin.

TS-790E 2-kaapelijärjestelmään ja kontestiin kokeiltavaksi

Tornissa nyt oleva IC-970E puoltaisi paremmin paikkaansa kerhohuoneen radiona, jos vain Kenwood tyydyttää kontestiworkkijoita. Icomissa on paljon paremmat skannausominaisuudet, ja kerrassaan mainio 50...905 MHz laajakaista-RX vaikkapa ES-kelien kehittymisen seuraamiseen. Kenwoodissa on taas paljon parempi audio ja CW-filtteri.

70 cm AP ja Senator odottavat edelleen modifikaatioiden jatkajaa

Kerholle hankittiin aikanaan pieni ja sievä AP 2000 UHF-päivystysradioksi. Siihen on hankittu kiteet ja tehty kanavaprommikortti. Ääneen pääseminen ei vaadi enää kuin kasaamisen ja virityksen. MVH, LWP ja BK neuvovat. MVH:n sivuilta löytyvät myös kanavaprommikortin dokumentit.
Kerho sai myös taannoin lahjaksi Mobira Senator NMT-puhelimen (tnx Erja OH2NXO ja Jussi OH5TJ). Sen risteyttämistä TVL-mopen kanssa on jo aloiteltu. Kiteetkin pitäisi olla jossain. Tätäkin projektia saisi jatkaa, niin saataisiin kerholle myös 70 cm toimistoasemaverkko. AP:n voisi sitten viedä vaikka torniin tai lainata rigittömille jäsenille tarvittaessa.

TVL-mopen korjaus

Teemu korjasi mopen. Vika oli ilmeisesti toimistoasemaverkon kaapeleissa. Kerholla on siis taas 2 m päivystysradio.
Päivitys 5.11.1999 Moppe on taas pimeä. Säätöä kaivataan...
Päivitys 11.1999 "Vika" korjattiin liikuttelemalla liittimiä ja kaapeleita.
Päivitys 2005 Moppe on toiminut sittemmin moitteetta.

Serveri TP-ethernettiin

Laitoksen netin ja kerhjon koksisegmentin välissä oleva silta pönttöilee. Serveri tarvitsisi päivittä 10Base-T-kelpoiseksi. Tarvikkeet (NE2000-klooni ja hubi) on jo hommattu.
Päivitys 13.1.2000 Serveri on nyt kytketty suoraan laitoksen kytkimeen. Toisen kerholle tulevan linjan perässä on hubi, joka jakaa linjaa muille kompuuttereille.
Päivitys 2003 Laitoksen muuton yhteydessä saatiin 4 kpl 100M TP-feediä uuden siiven kytkimeltä, toistaiseksi kapasiteetti on riittänyt.

Pakettiradio?

Älkää nyt viitsikö...ei pakettiradio ole kivaa...ainakaan 1200 tai 9600 bps AX.25-pakettiradio.


Ideoita ja tekijöitä vastaanotetaan. Älkää kuitenkaan muodostako mitään härdelliä, vaan käyttäydytään siellä jonossa sivistyneiden ihmisten lailla....

Projektien järjestäytymistä toivotaan suoritettavan erityisesti kerhoilloissa tiistaisin kello 18-.

Jos kerhon toiminta kiinnostaa, tilaa ihmeessä kerhon postituslista.

Kohdista linkkisi .shtml-tiedostoihin .html-tiedostojen sijaan, kun linkität OH3TR:n sivuille. Kiitos!

Team OH3TR - Simply the Best

© OH3TR 1996-
Last updated: Tuesday, 20-Sep-2016 21:14:43 EEST